Aku redha :')

Keputusan UPU dah pun diumumkan. Alhamdulillah, aku dapat Diploma Teknologi Maklumat kat UTHM. Hmmm, oleh sebab kawan2 aku ada jugak yang tak dapat UPU, so aku bersyukur laa sebab aku dapat. Tapi, this is not my first choice. Sedih jugak sebab aku tak dapat apa yang aku nak. Tapi takpelaa, aku redha.

Tipulaa kan kalau aku cakap aku redha macam tu je. Sebenarnya, masa aku cek result UPU tu aku dok atas kereta. Bila aku tengok result aku, aku rasa macam tak percaya. Aku macam tak boleh terima camtu aa. Hahaha pastu aku cek lagi sekali. Pun tetap sama jugak result dia. Aku macam teragak-agak nak bagitahu maa. Sebab aku letak harapan tinggi kot dekat U yang aku tak dapat tuu. Bukan aku sorang, my family especially abah pun harap aku dapat kat situ. Tapi nak buat macam mana, dah takde rezeki. Lepas dapat tahu aku punya result, aku rasa nak nangis. Seriuss tak tipu. Aku terus hantar whatsapp dekat Kakpahh and Ecah. Sedih gilaa aku rasa. Aku nak nangis, tapi aku tahan sebab aku dok atas kereta sekali dengan family aku. 

Bila sampai je rumah, aku terus masuk bilik. Aku nangis. Tapi kejap je, pastu aku keluar bilik and join family aku tengok tv. Aku fikir, kalau aku duduk dalam bilik tak keluar, opkos laa diorang semua tahu aku nangis, sebab diorang tahu aku sedih. Tapi aku sedaya upaya taknak tunjuk kat diorang yang aku sedih. Pastu aku tanya result UPU Kakpahh and Ecah, Kakpah dapat U yang dia nak. Ecah pulak, dia tak dapat U yang dia nak, tapi dia dapat U yang aku nak. Tapi takpee, aku tak dengki pun dengan Ecah. Dah memang bukan rezeki aku kan. Terima jelahh. Aku happy je untuk diorang dua orang. Esoknya, aku try cek balik dengan harapan result aku berubah. Hahaha entah apa2 kan? Tapi amat mustahil laa kan benda gituu nak jadi.

Masa aku sorang2 kat rumah, aku terus kol Elizabeth. Masa kol Elizabeth tu, aku nangis puas2. Hahaha lucuu laa. Aku sedia maklum yang Elizabeth nii memang tak pandai nak pujuk2, tapi at least dia dengar apa yang aku cakap and dia faham aku. Sepanjang aku sekolah menengah selama 5 tahun, dia laa satu-satunya yang betul2 faham aku. Sejak dari zaman form1, sampailaa form5, dan sampailaa sekarang dia selalu je ada untuk dengar masalah aku. Aku ngadu puas2 kat Elizabeth. Dah lepas puas nangis dah, Elizabeth pun ada laa bagi kata2 semangat kat aku. Dia memang kawan yang betul2 faham aku. Kalau zaman sekolah rendah aku ada Ecah and Kakpahh, sekolah menengah pulak aku ada Elizabeth.

Maa abah pun ada cakap yang kos yang aku dapat tu not bad. Aku memang minat IT. Sebenarnya masa form4 pun aku nak tukar masuk kelas IT, tapi dah penuh. Ohh yaa, masa lepas dapat tahu result UPU tuu, memang group whatsapp tak henti2 berbunyii. And aku langsung tak share result aku dengan sape2 pun, kecuali family aku, Kakpahh, Ecah and Elizabeth. Most of my friends dapat diorang punya first choice. Alhamdulillah, aku tumpang happy untuk diorang. Beberapa kali jugaklaa nama aku dimention dalam group sebab nak tahu aku puya result, tapi aku tak reply. 

Bila aku dah redha dengan aku punya result, baru laa aku reply satu persatu whatsapp. Ada yang whatsapp aku secara personal utk tahu aku punya result. Aku redha, and aku terima je dengan hati terbuka. And InsyaALLAH, nanti 30 Mei ni aku sampai laa kat UTHM untuk daftar.

Sebenarnyaa aku takut jugak. Yelaa, aku tak biasa duduk asrama. Aku pernah duduk masa zaman form3 je, tu pun tak sampai setahun. Bila masuk je bulan puasa, terus aku keluar. So macam manalaa aku nak puasa kat U tahun ni? dahlaa Johor dengan Kelantan tuu jauh. Kalau zaman aku duduk asrama duluu, kalau homesick je aku fly balik rumah. Hahaha macam mana laa nak berdikari nanti --' Bila aku cakap aku takut, bimbang, risau and semualahh, maa aku pun cerita zaman dia masuk maktab duluu. Dia cakap dia duluu lagi susah, masa tu mana ada handphone lagi. And dia cakap zaman sekarang dah senang, kalau rindu boleh je terus telefon, takpun video call terus. And abah aku kata, kalau niat kita nak belajar, insyaAllah Allah akan permudahkan semua urusan kita. Yang susah pun akan jadi senang.

"Orang yang berjaya adalah oarang yang kuat" -Maa

 Maa cakap, kalau nak berjaya kena kuat. Kena kuat dr segi fizikal dan mental. Tak kisahlahh payah mana sekali pun, kita tetap kena hadapi. Jangan mudah putus asa. Kalau sikit2 dah give up, macam mana nak berjaya? Sumpah aku rasa sedih gila petang tuu bila maa dan abah cakap macam tu. Tapi aku tak nangis, biasalaa ego. Mana nak tunjuk yang kita ni sedih kan? Hahaha entah pape je.

So, sape dapat diploma teknologi maklumat kat UTHM sama macam aku? Angkat tangan mehh. Manalaa tahu kita boleh jadi kawan pasnii. Hahahahaha doakan aku ye semuanya. Semoga semua urusan aku dipermudakan. Aminn :)


GRADUATION DAY!!


hello. Malam ni aku nak cite pasal majlis graduasi kat sekolah aku. Pada 4 Mei 2016 yang lalu, SMK Dato' Perdana telah mengadakan majlis graduasi utk pelajar cemerlang SPM & STPM 2015. Alhamdulillah aku pun termasuk dalam salah sorang graduan pada hari tu. Heee


 Pagi tu, semua graduam kena berkumpul di sekolah pukul 8 untuk pendaftaran dan pengagihan jubah. And lepas tu ada final rehearsal pulakk. So sebab rumah aku dengan sekolah taklahh jauh sangat, pagi tu aku drive pergi sekolah sendiri dulu dengan Wisyaa. Jadi taklah mama aku kena tunggu lama. Pukul 8.02 minit aku dan Wisyaa dah sampai kat sekolah. Pastu kitorang gi daftar and ambik jubah. Oleh disebabkan ramai lagi graduan tak datangg, so kitaorang selfie laa sepukul dua duluu. Hahahahaha acah2 grad kat universiti ;P and dalam pukul 9 gitulahh kot kiaorang kena berkumpul di dewan utk final rehearsal. So bila majlis dah nak mula, barulahh mama aku datang. Kalau dia datang dengan aku pagi tadi, mesti lama dia kena tunggu. So pagi tu dia pergi sekolah dulu. Bila dah habis kelas barulah dia datang kat sekolah aku pulak. 

And macam biasalahh, ucapan alu-aluan oleh pengeua, ucapan perasmian oleh pengarah pendidikan kelantan and lepastu barulahh sesi menerima anugerah. Haishh berdebar sangat aku rasa. Walaupun tu bukan first time aku naik pentas, tapi aku tetap rasa berdebar. Stage fright mungkin? Hahahaha pastu Ecah, selaku graduan terbaik dipanggil utk memberikan ucapan. Hahaha daebaklahh Ecah! Tablemate aku lahtuu XD

Bila majlis dah selesai, aku pergi kat mama aku and ambik gambar dengan dia duluu. Tapi malangnyaa, gambar2 tu semua kabur :( sobs sobs sedihh aku tengok gambar tuu . Hahaha semua parents dijemput ke kantin sebab ada jamuan sikit2. Tapi my mum kena balik ke sekolah dia balik. So bila aku dah puas bergambar dengan dia, dia pun kena ba;ik sekolah balik dahh. Maka tinggallah aku kat sekolah tuu. Pastu cikgu mintak semua graduan berkumpul untuk ambil gambar ramai2.


Fivers D'Perdana 1115




Ibnusinaians 1415

Tu gambar dak2 kelas aku. Alhamdulillah, 98% budak kelas aku semua layak terima anugerah pada hari tu. Yang kat dalam gambar tu, Pikah A, Korie and Iva are missing. Taktau diorang menghilang kat mana -_- And also Eliss and Tikah yang tak dapat datang pada hari tu :(

Bila dah selesai semua majlis tu, aku, Wisya, Adell, Ipah dan Amalia rancang nak hang out. Tapi sebelum tu kitorang balik rumah aku dulu untuk tukar kereta. Ofkos laa my mum tak kasi aku drive pi KB :( So kitorang gerak dengan kereta Wisyaa, and opkoss laa Wisya yang drive. Aku tak berani nak drive kereta orang. Tanak ambil risiko. 

Since kitorang gerak sebelum zohor, and dalam perjalanan tu barulah orang azan. So berhenti solat jap kat masjid kubang kerian. And guess what, ada dua orang makcik gaduh dalam masjid masa tu. Aku pun taktaw diorang gaduh pasal apa Nasib baiklahh masa tu kitorang semua dah siap solat. Tengah pakai tudung, Pastu ada sorang makcik ni masuk and marah2 kat makcik sorang lagi. Aku pulak yang rasa takut masa tuu. Tak pernah lagi aku dengan orang gaduh macam tu depan2 aku. Siap nak panggil tok imam masjid lagii. So kitorang cepat2 keluar. Taknaklah masuk campur. 

Pastu kitorang sambung perjalanan. Hahaha kesian Wisya time nii. Peningg dia. Sebenarnya kitorang nak pergi Aeon jee, tapi Wisya cakap dia tak ingat jalan. So aku suruh dia ikut jalan istana, tapi Ipah suruh dia ikut jalan kbmall. Lastly, Wisyaa pun guna waze. Waze tunjuk jalan yang aku cakap, tapi Ipah cakap jalan tu jauh, better ikut jalan tepi kbmall. Tengok betapa bersungguhnya Ipah, so Wisyaa ikut jalan Ipah. And kitorang cakap kalau sesat ke apa semua salah Ipah. Hahahahahaha alhamdulillah selamat sampai Aeon. Nak pergi Aeon pun kecoh kahkakah

 
Tadaaa, kenalaa ambik gambar sebagai bukti XD









Memang takda motf sungguh. Pusing2 dalam tuu, tapi takde sape pun beli apa. Hahahahaha bila dah lenguh kaki buat jalan2, kitorangg pergi laa makan. Heh, makan pun kitorang order Hot and Rolls jee kikiki . Hampir2 pukul 4 camtuu kot kitorang barulahh nak balik. Memang takde motif sungguh, saje je menghabiskan minyak kereta Wisyaa. Hahahaha mianne Wisyaa 

Amalia stay kat pasir mas which is jauh laa kalau nak hantar dia kat rumah. So Amalia awal2 lagii dah janji dengan ibu dia supaya ambil dia kat Aeon. So masa otw balik tuu hanya ada aku, Wisya, Adell and Ipah jelahh. Pastu kitorang pergi hantar Ipah kat rumah dia. Fuhh, jauh gilaaaaaaa kot rumah dia. Adalaa hampir dua jam otw ke rumah dia sajaa. hahaha lepas hantar Ipah, hantar Adell balik Pasir Tumbuh pulak. Nasib baik laa Ipah tunjuk jalan yang cepat sikit untuk ke pasir tumbuh. Aku tak tahu jalan apa, tapi yang pasti jalan tu tembus kat pasar Ketereh.

Masa tu dah pukul 6.30 petang, and kitorang tak solat asar lagi. Sebab jalan yang Ipah tunjuk tuu memang betul2 jalan kampung. Memang takda masjid pun. Pastu jumpa laa masjid. Dah laa masjid tuu tengah renovate, tapi takpelaa janji boleh solat. Dah siap solat, kitorang terus ke rumah Adell.

Bila dah hantar Adell, tinggallaa aku dengan Wisyaa je lagi. Sebenarnya Wisyaa ni jiran aku. And kat dalam kelas, rumah aku dengan Wisya adalah antara yang terdekat dengan sekolah. Dalam 7-10 minit camtu sampailaa. Yang lain semua stay kat KB, Pasir Puteh, Machang, Kok Lanas, Jeli, Ketereh and Gua Musang. Yang stay kat Bachok berapa kerat je walaupun sekolah tu terletak di Bachok. 

Dalam pukul 7.30 petang camtulahh aku sampai kat rumah. Letih tu sudah semestinyaa, tapi aku happy je. Sebab lepasni masing2 dah bawa haluan sendiri. Entah bila pulak boleh berkumpul spend time sama2 maca ni lagi :)