study week has begun !

 

Pejam celik pejam celik dah nak habis sem 1. Cepat pulak rasa masa berlalu. Dulu masa awal2 masuk sem 1 kemain lagi teruk aku punya homesick kikiki. Sebab masa tu tak ngam lagi dengan roomates, pastu kelas pulak banayk kat KB, which means kena berebut naik bas. PAstu tambah pulak dengan tak berapa nak faham. Tapi alhamdulillah, i managed to face that all :)  

So untuk sem 1, aku pilih group C. FYI, untuk course IT dia ada 3 group which are group A, group B, and group C. Pastu setiap group pulak dibahagi kpd seksyen2 tertentu, kalau group A seksyen 1 dan 2, group B seksyen 3 dan 4, group C seksyen 5 dan 6. Seksyen ni untuk lab je. Kalau kuliah dia gabung satu group. So sekarang ni aku nak citer pasal aku punya group !

Aku pilih group C sebab ramai budak2 yang satu sem khas dengan aku nak masuk group B. Since aku tak kenal rapat dengan diorang, so aku saja2 je nak masuk group C. Dan masa hari aku nak daftar kos tu pun aku tengok group B dan ramai yang isi, group C masih krik krik lagii. So aku pun daftar laa dalam group C. 

Awal2 start kelas tu semua sembang dengan member yg dah kenal. Aku pun macam tu. Aku sembang dengan Ain dengan Syahin je. Hahaha tu je yg aku kenal sejak dari zaman sekolah lagi. Tapi tu masa awal2 laa. Bila dah kenal, group whatsapp tak pernah sunyi, selalu je masuk noti. Tapi bila dah akhir2 ni aku rasa makin rapat. Harap2 next sem jumpa muka mereka lagi. 












  Dua tiga minggu lepas memang busy gila, sebab final projects semua nak kena submit minggu tu. Tu tak campur dengan presentation lagi. Of course laa dalam banyak2 presentation, nak present algo paling mendebarkan. Dahtu pulak kumpulan aku dapat turn kedua. Memang masa kumpulan first tengah present, memang sumpah takleh fokus. Pastu pulak aku  pulanya lecturer tanya soalan yang macam2 kat diorang, makin laa buat kitorang berdebar. Tapi alhamdulillah, everything went smoothly :)

Oh yaa, tajuk pasal study week, tapi aku cerita pasal sem 1. Kahkahkahk saja nak bagitahu yang study week dah start. Minggu lepas minggu last kuliah. Sudy week seminggu pastu dah final. Pastu dah bubbye UTHM. So ada lebih kurang 2 minggu lagi laa kat sini sebelum masing2 balik kampung. Tapi tulaa, harap2 next sem jumpa muka2 ni lagi. btw, good luck for the upcoming final exam guyss :))

homesick


Homesick. Ye aku homesick. Rindu family, rindu maa, rindu abah rindu adik beradik yang selalu gaduh bila jumpa, rindu rumah, rindu katil, rindu semuanya yang ada kat Kelantan. Tadi mimpi maa dan abah datang melawat kat sini. Tapi yulah, mimpi jelah yang mampu. Duduk kat sini stress, stress dengan perangan manusia sekeliling terutamanya. Nak balik. Nak maa. Nak family.



HECTIC LIFE =,=


Haiiiiii . Entry aku yang last tu masa hari last sem khas. Time aku tengah bersiap-siap nak tunggu bas balik kelantan untuk cuti sem. Sebenarnya aku ada niat yang cerita pasal ke-mereput-an aku masa cuti sem tu, maklumlaa, dak2 u lain semua tak cuti time tu. Nak keluar pun takde orang nak teman. Huhu sadiss. Tapi tulaa, bila rasa malas melebihi rasa rajin. Kahkah so sekarang ni aku dah masuk sem 1. Dah hampir 6 minggu kot rasanya. Pastu lagi seminggu nanti aku cuti pulak. Cuti midsem. Tashabarnyaaaaaa. Okayy done intro ^^,

LETIH! Tu je aku dapat cakap. Silapnya, masa nak daftar kos dulu aku tak cek dulu jadual. Main daftar je, pastu baru cek jadual. Tapi nasib baik jugaklaa aku takde kelas malam, and kelas aku 4 hari je seminggu. Tapi yang 4 hari tu dia punya jadual mashaAllah packnyaa :( Yang paling tak best keempat-empat hari tu kelas aku start pukul 8 pagi. Aku ulang lagi sekali, 8 PAGI !!!!! Dahlaa kelas semuanya kat kampus bandar yang mana berdasarkan papan tanda yang aku tengok kat tengah2 jalan jarak antara UTHM dengan kampus bandar ni adalah 4 km. Alaa 4km je punn, TAPI NAK KE KAU JALAN KAKI ?? Pastu dengan nak kena berebut naik bas lagi. Hari first aku masuk kelas 45 minit lewat, sebabnya aku tersalah naik bas. Hahaha malu bhaii. Pastu ada satu hari tu aku terbangun lewat. Dan hari tu pun aku lambat masuk kelas lagi.

Sebenarnya malam ni aku nak cerita pasal keletihan aku. Bukan nak merungut, tapi saja nak cerita. MAsa sem khas dulu bukan main lagi berhoneymoon. Kelas 3 hari seminggu, pastu kelas pulak satu hari satu kelas. Hahahaha memang honeymoon sungguh ahh duluu. Tapi bila dah masuk sem1 ni, langsung takde rupa honeymoon. Assignment dan lab report bertimbun. Awal-awal dulu aku stress dengan subjek Computer Algorithm. Dengan aku faham samar-samar je, pastu dengan latih tubi yang lect bagi tak henti-henti. Tapi alhamdulillah, masih sempat cover. Dan semalam baru je lepas Test1 utk subjek ni. Selain algo, aku juga bermasalah dengan subjek Basic to Operating System. Aku rasa subjek ni laa yang paling susah nak melekat dalam kepala aku. Time lab, pening nak kena faham fungsi setiap command tu command ni. UBuntu memang betul-betum membuntukan aku. Bukan setakat  u je pun, i pun buntu sekali. Ok hambar. Tu tak masuk time kuliah lagi. Sumpah aku cakap time kuliah OS laa aku paling mencabar. Cabaran dia aku kena paksa diri untuk fokus, tapi kebanyakkannya aku gagal. Hahaha cabaran lain aku kena tahan diri dari tidur. Rasa mengantuk dalam kuliah OS ni memang mengantuk yang betul-betul mengantuk. Tapi setakat ni aku tak pernah lagi laa tidur. Tak berani dan tak beradab laa kan nak tidur time lect tgh lecture. Untuk subjek2 lain tu aku rasa okay sikit laa. Bukanlaa senang tahap kacang, tapi subjek lain tak se-complicated macam subjek 2 tuu.

Koko. Sem ni koko aku masuk keusahawanan. Aku sendiri tak tahu aku menyesal ke tak sebab masuk keusahawanan. Best je . Hari tu kena pergi temu bual usahawan IKS. Aku punya groupmate yang laki dua orang dia punya hyperactive tu mashaAllah. Dalam kelas diorang dua orang laa yg paling bising. Hahaha tapi nasib baik jugak diorang jenis yang boleh bercakap on the spot. Bila lect tiba2 je soal group kitorang, diaorg laa yang jawab. Hahaha ada benefit kat situ Kahkahkah. Pastu utk tugas rangcangan perniagaan tu yg berat sikit. Dahlaa time present semalam group kitorang kena hentam kaw-kaw dengan lect. Aku rasa macam nak nangis je masa tu. Dahlaa dengan hari tu aku ada test algo lagi. Pastu malam tuu berjaga semata-mata nak siapkan slide utk presentation tu, bukannya untuk study algo. Pastu bila present pulak kena hentam dgn lect. stress sangat rasanyaa. Tapi nasib baik jugaklaa kitorag punya idea tu boleh diterima, kiranya kitorang dah boleh proceed dengan report terus, pastu yng slide tu kena fix sikit2. 

Sekarang ni aku rasa tidur pun tak menentu. Kalau ada masa free, mmg rasa nak tido je. Letih dgn assignment, letih dengan field trip sana sini, letih dengan perangai manusia sekeliling. ehh ? Yang tu nanti kalau aku rajin aku cerita lain kali sebab sekarang ni aku rasa mengantuk yang amat. Chaww !


special sem is oficially over


Hari ni dan semalam aku ada exam. Kira final exam untuk sem khas ni. Semalam subjek pengantar kenegaraan dan hari ni subjek pengajian islam. Makaaaaa, bermulalah cuti sem selama sebulan. yeayyyy !
malam ni aku dah naik bas balik kelantan . Happy lah weii. Tapi happy2 pun sedih jugaklaa. Sebabnya bila dah naik sem 1 nanti nanti mesti dah busy and dah tak boleh main2 macam sem khas ni. 

Sepanjang sem khas ni, aku rasa rilex sangat. Hahahaha sumpah tak tipu. Kelas hanya tiga hari je seminggu, and lagi empat hari buat peta dalam bilik LOL #ifyouknowwhatimean hahaha. Sebenarnya kami dibahagikan ke dalam kumpulan. Kalau tak silap aku ada 8 kumpulan semuanya. And dalam satu kumpulan tu ada lebih kurang 100++ camtu laa. Aku kumpulan 7, and dalam kumpulan aku ada 141 semuanya. Kumpulan aku dia campur dengan kos sains gunaan and kejuruteraan apa entah. Kiranya bestlahh jugak ada classmate ramai2. Tapi bila naik sem 1 ni dah berpisahlah semuanya. Well tipulaa kalau aku kata aku kenal semua pelajar dalam kelas aku. Ada yang aku kenal muka, tak kenal nama and ada yang aku kenal nama and tak kenal muka. Ada jugak yang kadang2 dalam grup whatsapp bising, tapi bila dalam kelas senyap and macam2lah.

Masa kelas PPi yang last minggu lepas, prof buat jamuan raya. And prof wajibkan semua kena buat persembahan. Aku rasa kelas PPi hari tu yang paling best. Semua pakat nyanyi sama2 and even kumpulan aku agak hambar persembahannya, tapi bila kami habis je semua tetap tepuk tangan. Support member laa kekononnya><

Actually aku nak upload gambar, tapi gambar2 semua dalam phone. Malas pulak nak copy dalam lappy, sebabnya sekarang ni aku tengah tunggu nak masuk azan asar. Bila siap je solat asar japgi, aku terus angkat kaki dari bilik ni, gi hantar kunci bilik kat pejabat kolej, pergi makan and naik bas balik kelantan. Wuhuuu eksaitedd lah weii. Nantilah bila sampai dah sampai Kelantan aku update balik entry ni and letak gambar banyak2. kchaww luu sebab roomate aku kata dah nak masuk waktu :*

good bye sem khas :(



   

ni post aku yang kedua kat uthm. sebab harini aku tetiba rasa rajin nak update blog. hahaha teruk betul kan ?  >< tak sangka dah nak hampir dua bulan aku kat sini. sebenarnya, aku tak masuk sem 1 lagi. sekarang ni aku baru berada kat sem khas. bagi aku sem khas ni best laa. sebabnya kelas aku hanya 3 hari je seminggu. 4 hari lagi terbongkang kat bilik. muahahaha pastu pulak aku belajar 3 subjek je dalam sem khas yakni subjek pengajian islam. subjek ni bagi aku macam recall balik laa subjek syariah islamiah zaman spm dulu. tajuk2 semua lebih kurang je. pastu subjek kedua aku kat sini ialah subjek pengantar kenegaraan. subjuek ni pulak lebih kurang macam sejarah laa di mana kau akan belajar segala macam tentang melaka and pembangunan malaysia and pemerintahan di malaysia and so on lahh. pastu subjek ketiga di subjek academic english. subjek ni dia latih kita untuk muet. tapi untuk final exam sem khas ni hanya untuk subjek pengajian islam and pengantar kenegaraan je. untuk academic english ni dia ada test jugak and test dia macam test muet yang sebenar. ada writing test, speaking test, reading test and listening test. semuanya guna format muet yang sebenar. cuma bezanya examiner tu lecturer kitorang sendiri.

aku cuma ada minggu depan seminggu je lagi untuk belajar. 1/8 ni dah exam :( kalau aku cakap aku tak berdebar tu nampak sangat laa tipu kan. sebab ni merupakan exam aku yang pertama kat sini. tambahan pulak, result sem khas ni akan effect untuk sem 1 nanti. kalau result okay tu takpe, tapi kalau KO tu wasslam jelah. and kalau tak lulus, nanti kena repeat balik sem 1 nanti sebab lect aku kata pengajian islam dan pengantar kenegaraan ni subjek wajib or subjek asas or something like that laa. LOL aku lupa =='

untuk subjek pengajian islam, lect aku nama dia prof. dawilah. masa awal2 kelas dulu aku ingatkan dia ni jenis yang garang. tapi tak. prof ni sporting gila. tapi kalau kau dah buat hal memang lah dia marah. and untuk setiap subjek ada presentation. untuk subjek ni, kumpulan aku nama Al-Mawaddah. masa first class, yang aku kenal hanya lahh Atin dengan Mai si roomates aku. pastu hari tu jugak prof suruh bentukkan kumpulan and satu kumpulan 10 orang. so masing2 tak kenal and tak tahu macam mana nak bentukkan kumpulan. so prof pun suruh buat kumpulan ikut baris. sebab satu baris 5 orang. so setiap dua baris tu satu kumpulan. maka dari situ bermulahlah kumpulan al-mawaddah. masa perjumpaan yang first tu semua krik krik tak tahu nak cakap apa. hahaha lucu. tapi bila dah selalu jumpa tu jadi makin rapat. nak bertepuk tampar nak gelak kuat2 tak ingat dunia pun dah boleh. nasib baik semuanya jenis yang masuk air jugak. bila tiba hari nak kena present, kami semua dah berpakat laa nak pakai baju warna apa, tudung warna apa sebab keseragaman pun  ada markah. so bila tiba je turn kami, ada masalah teknikal. projector tak dapat nak detect laptop Huurun. so dalam sepuh minit pun masalah tu tak selesai lagi, so prof pun suruh kumpulan lain present dulu. kecewaa sungguh rasa. pastu time kumpulan lain present tu kumpulan kami memang tak fokus sangat dah sebab tengah nak baiki masalah laptop tu. tapi malangnya bila masalh dah selesai, and kitorang cakap kat prof yang kitorang dah ready nak present tapi prof cakap dia ada meeting pulak lepas tu and kelas kena habis awal. pastu prof cakap jangan sedih2 minggu depan pakai baju warna lain pulak. hahaha pastu dia tanya kumpulan kami nak pakai baju warna apa minggu depan sebab dia nak pakai warna sedondon and nak ambik gambar sekali. hahaha tu kira nak ambik hati lettew sebab kitorang cakap kitorang kecewa +frust sebab dah pakai sedondon tapi tak jadi present ><






hahaha tu gambar masa hari presentation tak jadi. bila dah kelas dah tamat and budak2 lain semua dah keluar tapi kami stay lagi sebab nak make sure yang masalah tu betul2 dah settle :)
FINALLY !!!
bila minggu depannya tu , everything went well. alhamdulillah. and prof tunaikan apa yang dia cakap. hahaha dia pun pakai baju warna biru pastu dia ajak bergambar.



tapi dalam gambar baju prof nampak macam warna putih sebab dia pakai warna biru cair. bila kumpulan kitorang habis je present, prof pun keluarkan fon dia and suruh pelajar lain tolong ambikkan gambar. nak posng lebih2 malu laa sebab kat depan kitorang masa tu ada 111 pelajar yang lain >< so bila dah habis kelas, kitorang pergi laa jumpa prof and tanya pasal kitorang punya presentation tu. alhamdulillah prof cakap okay. pastu kitorang tak puas hati dengan gambar yang ambik tadi, and kitorang mintak laa nak selfie dengan prof. 

tadaaa !! prof layankan je hahaha. pastu kitorang cuba nasib lagi cakap nak buat boomerang. tak kusangka tak ku duga prof layankan jugak. hahaha sporting sangat lahh. pastu boomerang tu aku upload kat instagram, saja nak suruh budak lain jeles sebab tak dapat buat boomerang dengan prof ;P 



:P tu time ondewayy balik dari kelas. perempuan dengan selfie berpisah tiada. haha pastu minggu depan prof nak buat majlis laa sikit2. kiranya majlis perpisahan laa sebab minggu depan dah last kelas dengan dia. so dia nak semua kumpulan buat satu persembahan. aduyaii pastu kitorang decide nak buat nasyid. wakakaka lawakk lah >< siap beli flower crown bagai nak pakai minggu depan. padahal bila tanya kumpulan lain diorang kata nak buat simple2 je. ada yang nak buat sesi teka teki, pantun and so on. and barulah kitorang sedar yang kumpulan kitorang ni dah macam lebih2 pulak. haha kita tengok jelahh apa jadi minggu depan ni ._.

okayy now untuk subjek pengantar kenegaraan pulak. untuk subjek ni pun kena present jugak. tapi dengan ahli kumpulan untuk subjek ni aku tak rapat sangat. sebab bila time nak bincang, semua fokus and cakap psal perbincangan tu je. bila perbincangan dah selesai, semua terus balik bilik masing2. grup whatsapp pun krik krik. haha bak kata orang mat saleh, the ice doesn't break yet. tapi okayy laa, assignment disubmit sebelum tarikh, and presentation pun went well. gambar sama2 ahli kumpulan pun takde, hehe lucu kan?

and for the last subject, academic english. untuk subjek ni seksyen aku ada dua lects. sorang tekankan untuk speaking and listening, and sorang lagi tekankan untuk writing and reading. and masa speaking test, aku jadi first candidate. hahah aku hentam je apa yang aku rasa nak cakap >< pastu bila dah siap, madam cakap dah boleh balik. haha aku datang pukul 8 pagi, pukul 8.30 dah boleh balik. 

so, overall sem khas ni best je. belajar pun rilek je. jadual tak pack sangat. ehh salah, bukan tak pack sangat, tapi sangat-sangatlah tak pack. kelas pagi 3 jam, pastu malam pulak 3 jam. haha tapi kadang2 boring jugakk bila hari cuti. aku sama2 mereput dengan roomate yang lain . nasib baik lahh aku dapat roomate yang sekepala. budak bilik depan cakap bilik kitorang paling bising. hahahahahaha

Fatin Nazifah. kitorang panggil atin je. atin ni pun orang kelantan. budak gua musang. sebelum masuk diploma ni, dia dah buat pra-diploma dah kat uthm ni selama 3 bulan. so kiranya dia lebih arif laa pasal u ni berbanding dengan aku. atin, tengs sebab jadi rumet aku. even kita baru kenal sebulan lebih, aku selesa je dengan kau. tengs sebab sanggup teman aku pergi dobi pukul 1 pagi. tengs teman aku pergi tandas malam2. tengs sebab selalu teman aku stay-up. teng sebab selalu jadi pendengar masalah aku sepanjang aku kat sini. tengs sebab jadi partner karoke aku. tengs sebab jadi partner menjerit aku. hahaha yang tu lucu. serius aku tak sangka bila dah masuk u pun aku akan jumpa partner yang suka menjerit macam aku. pastu kalau aku nyanyi, kau mesti sambung. sambil haifa dengan mai geleng kepala. hahaha ohh one more, atin pun gila selfie. nampak je aku pegang fon, terus datang nak selfie. eii tak malu. hahaha 

Maizatul Anis. panggil Mai je. mai ni orang melaka. zaman sekolah dulu mai ni atlet. dia masuk sukan memanah. mai, tengs teman aku layan kpop. sungguh aku tak sangka kau layan kpop jugak. hahaha kau layan je kalau aku bercerita pasal kpop, tambah2 lagi pasal exo walaupun kau minat bts. hahaha pastu kita pun gaduh pasal bias sape lagi hensem or whateverlaa . hahaha sungguh takde motif. pastu, setiap kali aku nyanyi lagu english, kau pun join jugak. kalau dengan atin aku karoks lagu2 malayu je, and lagu english aku karoks dengan kau. hahaha tengs sebab tolong aku time aku gastrik dulu. tengs sebab selalu ambik kisah pasal makan minum aku. selalu je kau tanya makanan aku pedas ke tak sebab kau tahu aku tak boleh makan pedas. tengs sebab selalu teman aku lintas jalan. tengs sebab selalu risaukan aku kalau aku balik naik bas, tak pun kalau aku duduk bilik sorang2. tengs sebab selalu kejutkan aku bangun solat subuh pagi2, and solat asar kalau aku tidur petang. hehehe tengs tau kau banyak sangat tolong aku.

ni gambar first aku dgn mai. hari kedua kai kat uthm :)

Siti Nur Haifa. panggil Haifa. haifa pun budak kelantan jugak. kalau atin dengan mai ni diorang jenis yang gila2 jugak. haha tapi haifa ni tak. haifa ni jenis yang lembut ayu cenggitu haa. hahaha kecik molek je orangnya. haifa, tengs sebab selalu nasihat aku pasal tu pasal ni. pastu selalu share pasal2 agama dengan aku. tengs jugak sebab selalu dengar masalah aku. pastu kalau aku down, kau pun akan datang dan tanya apa masalah aku. pastu selalu teman aku nak pergi beli apa2. hahah haifaaa, yang paling best kau layan je aku, atin dengan mai memekak dalam bilik. walaupun kau tak join sekali, tapi kau tetap layang je, sambil2 geleng kepala hahahahaha.

gelak sambil tutup mulut :D comel betull >< haha

haa tu semua rumet-rumet kesayangan aku muahahaha. sebenarnya aku  cerita pasal rumet ni sebab bila naik sem 1 nanti ni, kitorang semua kena pindah bilik. maknanya akan dapat rumet yang baru.  kalau ikutkan hati memang taknak, tapi nak buat macam mana. dah memang peraturan dia kat sini macam tu. setiap sem akan tukar bilik and setiap sem akan dapat rumet baru. aku harap rumet baru aku annti ni akan sama macam macam korang. kalau ikutkan aku sebenarnya pun jenis yang susah nak bergaul dengan orang lain. tapi kat sini, atin dengan haifa yang datang tegur kami dulu. pastu mai pulak memang jenis yang mudah buat kawan, so aku rasa selesa dengan diorang. nanti untuk rumet yang baru ni, aku taknak laa yang jenis aku tanya sepatah, sepatah dia jawab. tapi apakan daya bukan kuasaku untuk tentukan semua tu :(

so korang, aku nak mintak maaf kalau sepanjang kita kenal ni aku banyak buat salah kat korang. aku tahu aku selalu memekak dalam bilik, so maaflaa kalau ke-memekak-an aku tu kacau korang study ke buat kerja ke layan movie ke apa2 jelah. sorry jugak kalau selama ni korang mintak tolong aku buat tak layan ke, tertidur atas katil korang pastu sampai tercabut cadar ke, terguna barang tanpa mintak izin ke, terbuat tak dengar kalau time korang panggil ke, terkeluar ayat2 pedas tahap samyang spicy chicken ramen ke, terbuat muka annoying ke, tertepuk tampar kat mana2 ke, tak pun kalau jam loceng aku mengganggu tido korang ke dan segala ter lagi lahh.

sebenarnya aku happy je dengan korang selama hampir dua bulan aku kat sini. keluar pergi BP Mall sama2, lawan bowling sama2, layan movie sama2 and banyak lagilahh kalau aku nak list ni tak cukup space kot. muahahahah pastu yang paling takleh blah, hari kedua kita tak sini, semua dah acah2 sakit. padahal yang dapat MCnya aku sorang, tapi semua tumpang sekaki. yang tu pening laa, yang tu sakit perut laa, yang tu demam laa. semuanya sebab taknak join explorace. so hari tu satu bilik tak join MHS, semua duduk kat bahagian budak2 sakit. hahaha pastu tukar nama grup whatsapp jadi Geng Acah2 Sakit. hahahaha i will miss that moment tho. Even kita semua pernah bermasam muka, merajuk laa, buat2 tak layan and etc, tapi sungguh aku happy je kenal korang :)


G4A-316 the best :)
jalan petang2 :) ada mina sorang kat situ


keluar jalan2 BP Mall :D

:)

hahahaha sengeh sampai pejam mata ><

peace

keluar BP Mall, lawan bowling. haifa menang. kbye

sebenarnya, kat sini pun ada jugak budak2 Dato' Perdana. time balik raya hari tu aku balik dengan diorang lahh. naik bas sama2.








hmm macam sedih pulak bila sem khas ni dah nak habis :( 

p/s : 31/7 dan 1/8 ni aku ada final exam. doakan kejayaan aku ek ;) bila dah habis exam boleh balik kelantan. cuti satu bulan yuhuuuu tashabarrrrrrr ><><><

hari2 di uthm :)


It has been a week aku kat UTHM. And alhamdulillah everything went well. Minggu Haluan Siswa atau MHS which is minggu orientasi dah pun habis. Semalam, hari ni and esok aku cuti. So boleh laa rileks2 sikit. 

30 Mei : dalam pukul 9.30 camtu ahh aku sampai kat UTHM. Pastu daftar macam biasa ahh. Ramai gilaaaaaa kot manusia2 kat sini. Hahaha. Awal2 tu aku macam lost sikit sebab urusan pendafaran tu semuanya pelajar yang kena urus sendiri. Yelaa aku mana biasa buat2 benda ni semua. Tapi alhamdulillah laa semuanya beres. Tangg buat kad matrik tu aku tak puas hati. Buruk gilaa kot muka aku. Bila dah siap sesi pendaftaran tu, dia suruh naik tingkat atas untuk uruskan kad matrik dan baju koporat. Aku yang tengah mengah panjat tangga pun tak hilang lagi, terus orang panggil nama untuk ambik gambar. Dahlaa dengan muka berminyaknyaaa. Ohmaiii -_- okayy enough pasal kad matrik. Bila semua urusan tu dah selesai, dah boleh pergi kat kolej kediaman dah. Aku dapat stay kat Kolej Kediaman Tun Dr Ismail. And you know what, bilik aku tingkat paling atas which is tingkat 3. Dahlaa aku punya bilikk jauh ke belakang, and pastu kena panjat tangga lagi. Huiii penat aku cenni. So bila aku dah kemas baju apa semua, and maa pun ajak keluar makan. Pastu kami keluar laa makan kat kawasan dekat2 ni. Sebenarnya aku sedih masa tu. Sebab aku tahu bila dah siap makan mesti family aku dah nak balik, maka tinggallah aku sorang2 kat sini :( Sebelum family hantar aku masuk U balik, diorang suruh aku beli roti ke biskut ke apa2 jelaa makanan buat bekal. Huwaaa serius aku nak nangis masa tu, tapi aku tahan je. Pastu bila dah siap makan, dah siap beli barang, sampailaa masa aku kena tinggal. Tapi maa, kak ana and adik hantar aku sampai bilik. Aku taknak nangis sebenarnya. Tapi bila dah bersalam peluk cium semua tu aku nangis jugak. Bila aku tengok diorang keluar dari bilik lagi laa bersungguh aku nangis. Tapi aku cover laa depan roomate aku. Cehh hahahahaha. Roomates aku 2 orang Kelantan and sorang lagi orang Melaka. Kira bolehlaa aku cakap Kelantan. Patang tu dalam  pukul 5.30 dah start dah MHS. Pastu malamnya, ada ceramah pasal PTPTN. And laa sesi dengan abang2 and akak2 fasi. Aku suka fasi2 kat sini, diorang semua sporting. Dan juga concern :) so dalam pukul 12.30 tengah malam camtu baru laa boleh balik balik. Sebelum tidur akak2 and abang aku whatsapp, sebab aku ada kol maa aku cakap yang aku sakit perut. Sambil2 whatsapp tu sambil2 nangis. Tapi aku tak bagitau diorang. Hahaha. Bila aku rasa dah puas nangis, aku pun tertidur.

31 Mei : Pagi2 tu awal2 lagi dah kena berkumpul. Takda laa pagi sangat sebenarnya, dalam pukul 6.30 camtu laa. Sepanjang minggu orientasi ni makanan disediakan. So pagi tu diorang sediakan nasi lemak. Sambal dia pedas gilaaaaa. Aku dahlaa xleh makan pedas. And dahlaa aku tengah gastrik. Pastu roomAate aku suruh jugak aku makan nasi, tapi takyah makan sambal tu. Sekadar buat alas perut, taknak bagi perut tuu lagi sakit. Tapi aku makan satu sudu je terus rasa nak muntah. So aku tak makan laa. Pastu time tengah dengar ceramah tuu abah aku ada kol. Aku pun mengadu laa yang aku sakit perut. Pastu dia tanya aku ada tak bawak roti yang beli tu. So dia suruh aku makan roti tu. Sebenarnya aku bawak roti tu, tapi tulaaa. Aku tak boleh nak telan, tiap kali nak telan aku akan rasa nak muntah. Bila dah petang, memang perut aku sakit sangat and aku rasa nak muntah. So aku terus pergi tandas. Tapi aku muntah tak keluar apa2 laa sebab perut aku kosong. Dalam tandas tuu aku kol maa aku sambil nagis2. Hahahaha Pastu maa aku suruh aku bagitau dekat fasi. bIla ceramah dah habis, roomate aku pun bawak aku pergi jumpa akak fasi. Dan lepastu fasi bawak aku pergi Pusat Kesihatan Universiti (PKU). Doktor cakap aku gastrik, and perut aku masuk angin. So doktor tu bagi aku MC dua hari. Lepas siap dah jumpa doktor, aku bagi laa MC dekat akak fasi. Tapi akak fasi kata even aku dapat MC, aku takleh stay kat alam bilik, sebab kalau apa2 jadi dekat aku, tu tanggungjawab diorang. Diorang suruh aku turun jugak, tapi takyah join laa semua aktiviti tu. And malam tu ada ceramah lagi. Aku takleh masuk bilik lagi sebab bila ceramah dah habis baru boleh balik bilik. Tapi malam tu sumpah perut aku sakit gilaa. Aku main nangis je depan fasi. Pastu diorang suruh aku tidur dalam bilik apa entah. Ada akak fasi sorang tu gigih pergi cari air milo untuk aku, waa terharu. Diorang suruh aku baring, tapi aku malu. Aku cakap aku okay jee tidur atas kerusi. Pastu bila aku dah terlelap, akak fasi kejut aku dan suruh aku baring. Since kat dalam bilik tu dah takde orang, aku pun baring je. Pastu dalam pukul 12 camtu akak fasi kejut aku sebab cermah dah habis. Lamaa gilaa aku tidur. Hahaha dahlaa bila aku bukak je mata, bukan setakat akak2 fasi ada dalam bilik tu, abang2 fasi pun ada sekali. Maluuu weiii. Pastu orang lain semuanya balik kolej naik bas, tapi aku naik kereta abang fasi. Aku kan sakit *sambil angkat kening dua kali*

1 Jun : sepanjang aktiviti harini aku tak join. Yang explorace pun aku tak join. Awal2 tu aku rasa macam rugi jugak tak dapat join explorace sebab nanti dia bawak kita round satu U. Tapi tak lama selepas bermulanya explorace, bumi Batu Pahat ditimpa hujan. Hahaha so explorace batal.

2 Jun : Hari ni ada program Starting School. MC aku dah habis, so aku kena join lah. MC aku untuk 31 mei dan 1 jun jaa :( hahaha tapi program ni okayy je. Masuk kelas, jumpa lecturer, buat kerja berkumpulan, and kena present. 

3 Jun : hari last MHS. Malam tu ada malam kebudayaan, kat sini dia panggil Malam Warisan Bangsa. Sepanjang minggu orientasi ni, malam ni laa yang paling best rasanya. Kemain kuat aku menjerit, sampai hilang suara. Nak taip panjang2 malas pulak rasanya seba jari aku dah letih buat tapu yang kat atas tu. Hahahahahaha

4 Jun : CUTIIIIIII ! Hari ni kerja aku tidur je. Dari pagi sampai laa petang. Hahahahaha pastu malam tu sepupu aku datang melawat and bawak mcd sekali. Macam tahu2 je aku tengah nak makan mcd, tapi malangnya dia tak bawak mcflurry :( bila sepupu aku dah balik, aku terus naik bilik. pastu sambung layang movie dengan roomates. Dalam pukul 2 - 3 pagi baru tido rasanya malam tu.

5 Jun : hari ni yakni hari aku tengah menghadap laptop gigih menaip benda ni walhal aku tahu takda orang nak tahu. hahahaha

Overall aku enjoy je sepanjang aku duduk kat sini, kecuali part aku gastrik tu. Kesian maa aku, dengan dia2 skali nangis sebab aku. Huhuu sorry maa :( MHS best. Kalau part yang dengar ceramah tu biasalaa kan mesti mengantuk. Dengar ceramah kat mana2 pun mengantuk bagi aku. Hahaha tapi kat sini, walau aku mengantuk pun aku tak berani nak tidur. Sebabnya akan ada cameraman yang akan snap gambar kita tidur, pastu buat montaj and tayang bagi satu dewan nampak. Huiii maluu aihh. Abang2 and akak2 fasi semuanya baik. Sepanjang MHS ni, diorang asyik ajar tepuk, ajar joget, ajar nyanyi and kadang2 diorang buat lawak hambar yang takda sapa faham. HAHAHAHAHAHA kalau part joget aku paling suka joget penguin. hahaha tapi yang laki opkos suka joget ciketum -_- hmm tu je laa kot yang aku nak kongsi. Actually ada lagi benda yang aku nak cite, tapi aku rasa macam dah malas nak menaip. Nanti bila akurajin aku cerita la. hahah kbye xD

Aku redha :')

Keputusan UPU dah pun diumumkan. Alhamdulillah, aku dapat Diploma Teknologi Maklumat kat UTHM. Hmmm, oleh sebab kawan2 aku ada jugak yang tak dapat UPU, so aku bersyukur laa sebab aku dapat. Tapi, this is not my first choice. Sedih jugak sebab aku tak dapat apa yang aku nak. Tapi takpelaa, aku redha.

Tipulaa kan kalau aku cakap aku redha macam tu je. Sebenarnya, masa aku cek result UPU tu aku dok atas kereta. Bila aku tengok result aku, aku rasa macam tak percaya. Aku macam tak boleh terima camtu aa. Hahaha pastu aku cek lagi sekali. Pun tetap sama jugak result dia. Aku macam teragak-agak nak bagitahu maa. Sebab aku letak harapan tinggi kot dekat U yang aku tak dapat tuu. Bukan aku sorang, my family especially abah pun harap aku dapat kat situ. Tapi nak buat macam mana, dah takde rezeki. Lepas dapat tahu aku punya result, aku rasa nak nangis. Seriuss tak tipu. Aku terus hantar whatsapp dekat Kakpahh and Ecah. Sedih gilaa aku rasa. Aku nak nangis, tapi aku tahan sebab aku dok atas kereta sekali dengan family aku. 

Bila sampai je rumah, aku terus masuk bilik. Aku nangis. Tapi kejap je, pastu aku keluar bilik and join family aku tengok tv. Aku fikir, kalau aku duduk dalam bilik tak keluar, opkos laa diorang semua tahu aku nangis, sebab diorang tahu aku sedih. Tapi aku sedaya upaya taknak tunjuk kat diorang yang aku sedih. Pastu aku tanya result UPU Kakpahh and Ecah, Kakpah dapat U yang dia nak. Ecah pulak, dia tak dapat U yang dia nak, tapi dia dapat U yang aku nak. Tapi takpee, aku tak dengki pun dengan Ecah. Dah memang bukan rezeki aku kan. Terima jelahh. Aku happy je untuk diorang dua orang. Esoknya, aku try cek balik dengan harapan result aku berubah. Hahaha entah apa2 kan? Tapi amat mustahil laa kan benda gituu nak jadi.

Masa aku sorang2 kat rumah, aku terus kol Elizabeth. Masa kol Elizabeth tu, aku nangis puas2. Hahaha lucuu laa. Aku sedia maklum yang Elizabeth nii memang tak pandai nak pujuk2, tapi at least dia dengar apa yang aku cakap and dia faham aku. Sepanjang aku sekolah menengah selama 5 tahun, dia laa satu-satunya yang betul2 faham aku. Sejak dari zaman form1, sampailaa form5, dan sampailaa sekarang dia selalu je ada untuk dengar masalah aku. Aku ngadu puas2 kat Elizabeth. Dah lepas puas nangis dah, Elizabeth pun ada laa bagi kata2 semangat kat aku. Dia memang kawan yang betul2 faham aku. Kalau zaman sekolah rendah aku ada Ecah and Kakpahh, sekolah menengah pulak aku ada Elizabeth.

Maa abah pun ada cakap yang kos yang aku dapat tu not bad. Aku memang minat IT. Sebenarnya masa form4 pun aku nak tukar masuk kelas IT, tapi dah penuh. Ohh yaa, masa lepas dapat tahu result UPU tuu, memang group whatsapp tak henti2 berbunyii. And aku langsung tak share result aku dengan sape2 pun, kecuali family aku, Kakpahh, Ecah and Elizabeth. Most of my friends dapat diorang punya first choice. Alhamdulillah, aku tumpang happy untuk diorang. Beberapa kali jugaklaa nama aku dimention dalam group sebab nak tahu aku puya result, tapi aku tak reply. 

Bila aku dah redha dengan aku punya result, baru laa aku reply satu persatu whatsapp. Ada yang whatsapp aku secara personal utk tahu aku punya result. Aku redha, and aku terima je dengan hati terbuka. And InsyaALLAH, nanti 30 Mei ni aku sampai laa kat UTHM untuk daftar.

Sebenarnyaa aku takut jugak. Yelaa, aku tak biasa duduk asrama. Aku pernah duduk masa zaman form3 je, tu pun tak sampai setahun. Bila masuk je bulan puasa, terus aku keluar. So macam manalaa aku nak puasa kat U tahun ni? dahlaa Johor dengan Kelantan tuu jauh. Kalau zaman aku duduk asrama duluu, kalau homesick je aku fly balik rumah. Hahaha macam mana laa nak berdikari nanti --' Bila aku cakap aku takut, bimbang, risau and semualahh, maa aku pun cerita zaman dia masuk maktab duluu. Dia cakap dia duluu lagi susah, masa tu mana ada handphone lagi. And dia cakap zaman sekarang dah senang, kalau rindu boleh je terus telefon, takpun video call terus. And abah aku kata, kalau niat kita nak belajar, insyaAllah Allah akan permudahkan semua urusan kita. Yang susah pun akan jadi senang.

"Orang yang berjaya adalah oarang yang kuat" -Maa

 Maa cakap, kalau nak berjaya kena kuat. Kena kuat dr segi fizikal dan mental. Tak kisahlahh payah mana sekali pun, kita tetap kena hadapi. Jangan mudah putus asa. Kalau sikit2 dah give up, macam mana nak berjaya? Sumpah aku rasa sedih gila petang tuu bila maa dan abah cakap macam tu. Tapi aku tak nangis, biasalaa ego. Mana nak tunjuk yang kita ni sedih kan? Hahaha entah pape je.

So, sape dapat diploma teknologi maklumat kat UTHM sama macam aku? Angkat tangan mehh. Manalaa tahu kita boleh jadi kawan pasnii. Hahahahaha doakan aku ye semuanya. Semoga semua urusan aku dipermudakan. Aminn :)


GRADUATION DAY!!


hello. Malam ni aku nak cite pasal majlis graduasi kat sekolah aku. Pada 4 Mei 2016 yang lalu, SMK Dato' Perdana telah mengadakan majlis graduasi utk pelajar cemerlang SPM & STPM 2015. Alhamdulillah aku pun termasuk dalam salah sorang graduan pada hari tu. Heee


 Pagi tu, semua graduam kena berkumpul di sekolah pukul 8 untuk pendaftaran dan pengagihan jubah. And lepas tu ada final rehearsal pulakk. So sebab rumah aku dengan sekolah taklahh jauh sangat, pagi tu aku drive pergi sekolah sendiri dulu dengan Wisyaa. Jadi taklah mama aku kena tunggu lama. Pukul 8.02 minit aku dan Wisyaa dah sampai kat sekolah. Pastu kitorang gi daftar and ambik jubah. Oleh disebabkan ramai lagi graduan tak datangg, so kitaorang selfie laa sepukul dua duluu. Hahahahaha acah2 grad kat universiti ;P and dalam pukul 9 gitulahh kot kiaorang kena berkumpul di dewan utk final rehearsal. So bila majlis dah nak mula, barulahh mama aku datang. Kalau dia datang dengan aku pagi tadi, mesti lama dia kena tunggu. So pagi tu dia pergi sekolah dulu. Bila dah habis kelas barulah dia datang kat sekolah aku pulak. 

And macam biasalahh, ucapan alu-aluan oleh pengeua, ucapan perasmian oleh pengarah pendidikan kelantan and lepastu barulahh sesi menerima anugerah. Haishh berdebar sangat aku rasa. Walaupun tu bukan first time aku naik pentas, tapi aku tetap rasa berdebar. Stage fright mungkin? Hahahaha pastu Ecah, selaku graduan terbaik dipanggil utk memberikan ucapan. Hahaha daebaklahh Ecah! Tablemate aku lahtuu XD

Bila majlis dah selesai, aku pergi kat mama aku and ambik gambar dengan dia duluu. Tapi malangnyaa, gambar2 tu semua kabur :( sobs sobs sedihh aku tengok gambar tuu . Hahaha semua parents dijemput ke kantin sebab ada jamuan sikit2. Tapi my mum kena balik ke sekolah dia balik. So bila aku dah puas bergambar dengan dia, dia pun kena ba;ik sekolah balik dahh. Maka tinggallah aku kat sekolah tuu. Pastu cikgu mintak semua graduan berkumpul untuk ambil gambar ramai2.


Fivers D'Perdana 1115




Ibnusinaians 1415

Tu gambar dak2 kelas aku. Alhamdulillah, 98% budak kelas aku semua layak terima anugerah pada hari tu. Yang kat dalam gambar tu, Pikah A, Korie and Iva are missing. Taktau diorang menghilang kat mana -_- And also Eliss and Tikah yang tak dapat datang pada hari tu :(

Bila dah selesai semua majlis tu, aku, Wisya, Adell, Ipah dan Amalia rancang nak hang out. Tapi sebelum tu kitorang balik rumah aku dulu untuk tukar kereta. Ofkos laa my mum tak kasi aku drive pi KB :( So kitorang gerak dengan kereta Wisyaa, and opkoss laa Wisya yang drive. Aku tak berani nak drive kereta orang. Tanak ambil risiko. 

Since kitorang gerak sebelum zohor, and dalam perjalanan tu barulah orang azan. So berhenti solat jap kat masjid kubang kerian. And guess what, ada dua orang makcik gaduh dalam masjid masa tu. Aku pun taktaw diorang gaduh pasal apa Nasib baiklahh masa tu kitorang semua dah siap solat. Tengah pakai tudung, Pastu ada sorang makcik ni masuk and marah2 kat makcik sorang lagi. Aku pulak yang rasa takut masa tuu. Tak pernah lagi aku dengan orang gaduh macam tu depan2 aku. Siap nak panggil tok imam masjid lagii. So kitorang cepat2 keluar. Taknaklah masuk campur. 

Pastu kitorang sambung perjalanan. Hahaha kesian Wisya time nii. Peningg dia. Sebenarnya kitorang nak pergi Aeon jee, tapi Wisya cakap dia tak ingat jalan. So aku suruh dia ikut jalan istana, tapi Ipah suruh dia ikut jalan kbmall. Lastly, Wisyaa pun guna waze. Waze tunjuk jalan yang aku cakap, tapi Ipah cakap jalan tu jauh, better ikut jalan tepi kbmall. Tengok betapa bersungguhnya Ipah, so Wisyaa ikut jalan Ipah. And kitorang cakap kalau sesat ke apa semua salah Ipah. Hahahahahaha alhamdulillah selamat sampai Aeon. Nak pergi Aeon pun kecoh kahkakah

 
Tadaaa, kenalaa ambik gambar sebagai bukti XD









Memang takda motf sungguh. Pusing2 dalam tuu, tapi takde sape pun beli apa. Hahahahaha bila dah lenguh kaki buat jalan2, kitorangg pergi laa makan. Heh, makan pun kitorang order Hot and Rolls jee kikiki . Hampir2 pukul 4 camtuu kot kitorang barulahh nak balik. Memang takde motif sungguh, saje je menghabiskan minyak kereta Wisyaa. Hahahaha mianne Wisyaa 

Amalia stay kat pasir mas which is jauh laa kalau nak hantar dia kat rumah. So Amalia awal2 lagii dah janji dengan ibu dia supaya ambil dia kat Aeon. So masa otw balik tuu hanya ada aku, Wisya, Adell and Ipah jelahh. Pastu kitorang pergi hantar Ipah kat rumah dia. Fuhh, jauh gilaaaaaaa kot rumah dia. Adalaa hampir dua jam otw ke rumah dia sajaa. hahaha lepas hantar Ipah, hantar Adell balik Pasir Tumbuh pulak. Nasib baik laa Ipah tunjuk jalan yang cepat sikit untuk ke pasir tumbuh. Aku tak tahu jalan apa, tapi yang pasti jalan tu tembus kat pasar Ketereh.

Masa tu dah pukul 6.30 petang, and kitorang tak solat asar lagi. Sebab jalan yang Ipah tunjuk tuu memang betul2 jalan kampung. Memang takda masjid pun. Pastu jumpa laa masjid. Dah laa masjid tuu tengah renovate, tapi takpelaa janji boleh solat. Dah siap solat, kitorang terus ke rumah Adell.

Bila dah hantar Adell, tinggallaa aku dengan Wisyaa je lagi. Sebenarnya Wisyaa ni jiran aku. And kat dalam kelas, rumah aku dengan Wisya adalah antara yang terdekat dengan sekolah. Dalam 7-10 minit camtu sampailaa. Yang lain semua stay kat KB, Pasir Puteh, Machang, Kok Lanas, Jeli, Ketereh and Gua Musang. Yang stay kat Bachok berapa kerat je walaupun sekolah tu terletak di Bachok. 

Dalam pukul 7.30 petang camtulahh aku sampai kat rumah. Letih tu sudah semestinyaa, tapi aku happy je. Sebab lepasni masing2 dah bawa haluan sendiri. Entah bila pulak boleh berkumpul spend time sama2 maca ni lagi :)