Saya SAYANG Mereka !!

aku sayang mereka ! siapa mereka ? of course la kawan2 aku . siyesli , sayang sangat2 . walaupun selalu je kata benci , tapi takk . sayang sebenarnya . 





tu kawan2 aku masa sekolah rendah . tu gambar masa reunion hari tu . sumpahh , aku rindu gile kenangan masa sekolah rendah dulu . terutama sekali masa darjah 6 . gaduh2 , pastu nangis , pastu baik balik . haha . lucu2 . tapi itu semua kenangan :'D and of course i do miss FAAQIAS gUrLz so muchh :'( rindu sangat kat diorang .
tu la ahli FAAQIAS . semuanya 7 orang . tapi tu muka masa comel2 lagi . sekarang ni dah tak berapa comel dahh . haha . kalau dulu comel , sekarang dah cantik lawa semuanya . tak caya ? meh nak tunjuk .

yang ni Aisyah Sadira . belajar kat SMK(A) Naim Lilbanat :)

budak comel ni Qasrina namanya . dia pon belajar kat SMK Dato Perdana :)

yang ni Ipah . sedang menimba ilmu di MRSM Kota Putra ;)

ni Aisyah Amani . belajar kat SMK(A) Tok Bachok ;)
yang ni Fazlin . dia belajar kat SMK(A) Tok Bachok ;)


berbeza kan semuanya ? sebenarnya aku nak susun ikut turutan . tapi tak boleh pulak . gambar fazlin yang patotnya dup atas sekali jadi duk kat bawah sekali . gambar Atikah Saufi takde . susah sikit nak ambik gambar dengan dia . nati kalau ada aku up la . di sekarang belajar kat MTS Nipah . semuanya tujuh orang . gambar aku tak payah up la kan . menyemak je -,- haha . kitaorang nyanyi sama2 , terkunci dalam tandas sama2 , dan buat sandwic sama2 .

yang tu pulak kawan2 aku kat SMK Dato' Perdana . tu gambar selepas selesai menjawab Bahasa Arab masa PMR . masa ni lah dah FREEDOM ;) jadi tingkatan 3 memang letih . ada kelas dinihari , kelas stayback , kelas cahaya malam , kelas tuisyen hujung minggu , kelas tuisyen D' Perdana , ada bengkel , ada seminardan banyak lagi la . dulu selalu je mengeluh cakap letih la apa la , tapi sekrang rasa rindu pulakk . rindu nak pergi sekolah awal pagi sebab kelas dinihari start pada pukul 7 pagi . rindu kelas cahaya malam sebab boleh makan2 dalam kelas . rindu semualah senang cerita . dan semua tu adalah kenangan :) tu la geng 3 Aked . cikgu selalu pot pet pot pet pasal kelas ni ., nama je kelas nombor satu , tapi perangai bukan nombor satu . hehe . 



tu gambar yang dah jadi collage . aku akan rindu kelas ni pada tahun depan :'D banyak sangat kenangan . kenangan tengok orang kena marah , kenangan aku kena marah . haha . too many memories to be remember . 

yang tu pulak geng Cempaka 19 . thanks sebab hiburkan aku di asrama . aku bersyukur sangat . walaupun tu first time aku masuk asrama , tapi mereka buatkan aku macam yang aku dah biasa dengan asrama . lebih spesifik lagi dorm cempaka 19 . rindu pesta maggi , rindu time kemas bilik , rindu semuanyalah . kat asrama , aku ada kakak , aku ada adik dan aku ada kawan2 yang sentiasa hiburkan aku ;)

and she . yess , she is Aisyah Amani . she is my super-duper best friend forever . and yes , sometimes we have problems , sometimes we fight . sometimes we laugh , sometimes we cry . even though we have defects , we love each other and we always will :)











NIat baik disalahertikan


niat aku baik tadi . aku nak kongsi . bukan aku nak guna untuk aku sorang . tak perlu nak marah2 aku . aku bukan nya jahat sangat . aku bukan selfish ! tak payah la nak banding2 kan . 

sori , bukan niat aku nak memberontak . tapi aku tak boleh tahan air mata aku ni . aku nak nagis . takkan aku nangis depan korang kan ? sebab tu aku tinggalkan korang macam tu je tadi . aku kecik hati sebenarnya . aku nak buat baik , tapi korang ingat aku nak guna untuk aku sorang je . aku malas nak cakap apa , terus aku bangun . aku nak nangis puas2 . sori kalau sebenarnya aku menyusahkan korang !

Give me strength :'(


Ya Allah , aku bukan nak mengeluh . aku tahu Kau tak akan uji hambaMu jika mereka tak mampu . bila Kau dah uji maknanya mereka mampu . 

truthly speaking , memang aku pernah menyesal kenapa semua ni jadi kat aku . and sekarang pun kadang2 aku akan mengeluh . aku bosan dengar benda sama tiap2 hari . aku bosan dengar ada orang kena marah tiap2 hari . aku  bosan nak marah hari2 . tahap kesabaran aku memang nipis . senipis kulit bawang . aku cepat melatah . dan yang paling aku bosan , aku bosan tengok muka dia . ya , aku tahu mungkin aku kejam . tapi itulah kenyataan . dia bukan siapa2 pun . dia bukan kakak aku , dia bukan sepupu aku , dia bukan mak sedara aku dan dia bukan siapa2 pada aku .

kesian ? pada mulanya memang ada juga sedikit perasaan kesian kat dia . tapi setelah apa yang dia dan kakak dia buat pada kami , memang tak kesian langsung . okay aku kejam . aku tak suka dia sebab dia la punca semua ni terjadi !

Ya Allah , maafkan aku . sebenarnya aku tak tahu nak luah kat siapa . sebab tu aku tulis dalam ni . and she . yes , she is my one and only . i do heart her . she is my idol . she is my mother . oh mum , i want to be as strong as you . oh Allah , give me strength ;(

Alhamdulillah :'D


semalam kan , mama aku tak kejutkan aku lagi pun aku dah sedar . tidur pun macam lena tak lena gituu . berdebar wehh . semalam kan result pmr diumumkan .

dalam pukul 10 lebih cenggitu la aku sampai kat sekolah . masa tu keputusan ada dengan pengetua dah . tapi dia taknak umum lagi sebab nak buat analisis dulu rasanya . stesen kokurikulum memang penuh dengan orang daa . tu la , baru sekarang nak bayar yuran . hahaha . mentang2 la aku bayar sehari sebelum result kann .

dekat pukul 12 kot , baru la pengetua umumkan .seramai 56 murid yang berjaya dapat straight A's kat sekolah aku . *tepuk tangan . lepas siap dia berucap tu baru la boleh nak ambik result kat kaunter kelas masing2 . sumpah tangan dengan lutut aku ketarr . hahaha . 

bila slip tu dah ada kat tangan aku pun aku ketar lagi . lucuuu . kawan aku siap pegang tangan aku taknak bagi ketar . mula2 tu aku tengok mak Elis yang pergi ambik rezad untuk Elis . Elis dapat 9A . tahniahh :) pastu Ahla pulak . Ahla pun dapat 9A jugakk . tahniahh . bila tiba giliran aku , memang berdebar tahap tak ingat laa . bila cikgu aku ucap tahniah dekat aku , aku pun tengok slip tu . alhamdulillah , aku pun 9A jugakk . aku terus pergi peluk Elis dan Ahla . menang tak sangka sangat . syukur sangatt .

aku terus kol mama dan abah . pastu aku mesej ke semua siblings aku . hahah . memang aku excited gilaa . pastu pergi jumpa cikgu . then snap gambar sekeping dua . pastu balik rumahh . memang tak sangka gila . terima kasih yaAllah . aku kreditkan kejayaan aku dalam PMR kepada Allah , ibubapa , guru2 ,dan kawan2 :D love them all :)

with my result ;) yang bergulung tu sijil ujian lisan bahasa arab :D
*gedik je nak upload gambar ;P


Yurann --'

tadi aku pergi sekolah . pergi bayar hutang . cer teka berapa ?? jawapqn dia , rm 702 . nasebb laa . kalau esok rezad tak keluar lagi , konfem hari ni pun takkan bayar lagi . hahaha .

btw , esok rezad laa . kenaling ambo . huhu .hrap2 dapat rezad yang mantopp . insyaAllah . keep calm and pray to Allah .

p/s : ni hanyalah entry menghilangkan kebosanan . sekarang ni aku dup kat skolah mama aku . boring punya pasal . aku pon wat la entry ni .ni pn pakai fon . btw , doakan rezad aku esokk ;-)

Reunion 6 Perdana Super 2010 ^^,

im backk :) rindu aku tak ? rindu latew . hahah . perasan kau aliah --' meh nak cite pasal reunion tu . even reunion ni daaaaaaah lama , tapi aku nak cite jugak . hehe . reunion ni diadakan pada 30 november yang lalu . tapi oleh disebabkan masalah internet aku yang dah bertukar jadi siput babi , maka niat beta terpaksa ditangguhkan . ;P
punya la susuah nak buat reunion ni --'padahal buat yang biasa2 je . takde lah grand pun . seperti yang aku cerita dalam entry berani mati tu .hahah .

pagi tu , aku bangun awal . semangat seyh . aku dah pesan kat mizan yang tqah suruh pergi pukul 8.30 . lagipun mama aku ada mesyuarat . so kami pergi sekali lah .dalam seminit dua nak pukul 8 mizan dah sampai kat rumah aku dah . haha . semangat lagi budak ni . ye laa , dia yang paling lama tak jumpa dengan geng 6PS . pastu aku suruh dia tunggu kejap sebab aku tak pakai tudung pun lagi . aku baru je siap2 pakai baju . 
dalam pukul 8.30 lebih2 sikit aku dan mizan dah sampai kat rumah tqah . tengok rumah macam kosong je . pastu aku text tqah cakap yang kami dah sampai . tengok2 tqah ada kat rumah nenek dia . rumah nenek dia tu belakang rumsh dia je . dia suruh kami pergi sana .

sampai sana , jafni dah ada dah . jafni cakap dia datang pukul 7.30 lagi . okeyy , tak pelik pun . sebab kalau ada tqah , wajib ada jafni . then diorang suruh kami goreng ayam . what the ?? hahah . manakala diorang goreng keropok . aku nak mizan taknak . jadi kami yang goreng keropok manakal diorang goreng ayam . hahaha . goreng punya goreng , makin ramai la yang datang . so kami suruh orang lain pulak yang ganti tempat kami .

bila semua orang dah datang and makanan pun dah ready , kami pun makann . hehe . ada bihun goreng , keropok , ayam goreng berempah , laksa , puding apa entah , dadih , karipap2 cinta dan banyak lagi lahh . (banyak ke ??)
a
lepas siap makan , kami berposing . nah gambar .
Jafni , aku , tkah saufi , husna :))




FAAQIAS gUrLz ... tanpa kedua2 Aisyah , Aisyah amani and Aisyah sadira . *aku sedoo


masa ni tengah siap2 nak ambik gambar ^^,
dan inilah kami semua :) jyehhh , kamilah troublemaker 2010 ;P
p/s : sebenarnya banyak lagi gambar yang aku nak upload , tapi nak masukkan 4 keping tu pon dah pening kepala aku . hailaa , memang tahap kesabaran aku ni nipis . ada masalah ? hehe . in sha Allah lain kali aku buat satu entry dan aku upload semua gambar reunion tuhh . candid tak candid aku upload semua . haha , bajet macam ramai orang lain kempunan nak tengok sangat gambar reunion tuhh . --' haha 







R.E.S.U.L.T.!!!


hari ni dah berapa hari bulan ? dah 14 disember kan ? esok 15 , pastu 16 , pastu 17 , pastu 18dan  pastu ?? arghhhhh . boleh tak skip je tarikh 19 disember tuhh ? uwaaa , hari tu result pmr diumumkan kan ? taknakkk !! 

sebenarnya aku takut . aku asyik fikir yang bukan2 . aku selalu fikir kalau aku tak dapat 9a ? tanya budak kelas last sekali pun mesti cakap nak straight a kan ? aku pun macam tu la . aku taknak 8a ! aku nak 9a . yeahh , dan sememangnya target aku ialah 9a .

aku takut . aku takut kalau keputusan pmr aku tak macam abang aku ? kalau abang aku boleh dapat 9a , kenapa aku tak boleh kan ? aku cuba yakinkan diri aku yang keputusan pmr aku boleh buat aku tersenyum . tapi syaitan mula la nak hasut aku . aku jadi terfikir tentang subjek sejarah . jujurnya aku tak pernah dapat a dalam subjek tu . bukan aku taknak , sape taknak a kan ? aku dah cuba buat yang terbaik , tapi belum ada rezeki aku nak merasa a sejarah . tapi aku cuba yakinkan diri aku balik . insyaAllah aku boleh . kan markah folio membantu jugak ? pastu subjek matematik . memang la aku pernah dapat a dalam subjek ni . tapi kadang2 je . aku takut aku banyak hilang markah kat kertas dua je . insyaAllah bolehh :) percaya pada ALLAH :D sememangnya apa yang berlaku dah ditetapkan oleh ALLAH . dan apa yang ALLAH tetapkan adalah yang terbaik kan ? 

someone told me : jangan tetapkan dalam hati yang "aku harus dapat 9a" , "aku mesti dapat 9a" , "aku pasti dapat 9a" . tapi tetap macam ni , "walau macam mana pun keputusan aku , aku dah cuba sedaya upaya dan dah buat yang terbaik . aku akan terima segalanya dengan hati terbuka kerana semua ini adalah kehendak ALLAH" .

tipulah kalau aku kata aku tak risau langsung . sedikit sebanyak mesti ada jugak . walaupun ia hanya PMR , tapi bagi aku ia tetap penting . 

bila fikir pasal tahun depan pulakk , aku rasa memang aku tak pindah kot . terus stay kat DP je . tapii , sejujurnya aku nak masuk kelas Soyuz 1 . aku taknak masuk kelas Ibnu Sini . *kalau ustaz adnan atau ustazah asiah baca ni konfem aku kena kejar keliling sekolah . haha . aku lebih minat ke arah ICT . sebab tu la aku nak masuk Soyuz 1 . kalau soyuz 2 dan 3 memang aku tolak tepi awal2 la . aku tak reti melukiss . hehe . Ikhtisas prinsip akaun . dan nilah satu satunya kelas aliran sastera kat DP . kalau boleh aku taknaklah sastera . hehe . tapi aku sayang nak drop bahasa arab . dah 3 tahun aku belajar . 

mama aku cakap kalau rasa tak boleh , baik tak payah . ikut apa yang kita minat . lagipun cikgu2 takde hak nak paksa kita . kan ? kalau aku masuk 4 Ibnu Sina , konfem lah classmates aku tak berubah . dah tentulah budak2 3 Aked jugak kan . ang maybe la ada sorang dua je yang berubah . and kalau aku ambik soyuz 1 , tak mustahil aku akan sekelas dengan malaun2 yang menyakitkan hati tuhh !! benciii ! aku aman bahagia je duap dalam kelas 3aked tahun ni . tak seksa macam aku form 2 tahun lepas ><

entahlah . aku serahkan pada takdir je . biarlah masa yang menentukannya . *ayat novel ;P


Line siput ;p


line siput ? what the ? hehe . sebabnya line internet sekarang sangat la slow . slow giler . dah la slow , giler pulak tu . slow giler la tuu . *ciplak ayat dalam cerita ngangkung :p

oleh yang demikian , aku manjadi semakin malas . (ayat karangan pmr bahasa melayu kertas 2) haha . tapi memang betul pun . okeyy , aku mengaku tahap kesabaran aku tak terlalu tinggi . so , asyik2 dok loading jee , entah bila nak keluar pun tak tahu . ada sekali tu , punyala lama aku tunggu , last2 tak keluar2 . dia keluar page blank je . aii , sakit pulak hati kite ni > <

and , sekarang memang aku jarang gile blogging . kalau on9 fb pon pakai hp je . tak best nak blogging pakai hp .sori kay kalau ada aku tak singgah blog korang balik :> *bajet ramai je yg bw kat blog aku ;P korang jangan marahkan aku , tolonglah marahkan line internet aku . walaupun mama aku dah bayar bil , tapi tetap siput . siput bertingket-tingket ;P

tapi line malam ni okey pulak . tak tahu pulak bakpe ? maybe ramai yang tengah layan Anugerah Skrin kot . so tak ramai yang guna internet . hahah . memandai je aku buat kesimpulan . 

p/s : aku sendiri rasa entry aku malam ni macam erkk gitu . macam ada yang tak kena . tak emphh orang kata . and , aku buat boring ni sebab aku boring . hehehe , takdak idea nak tulis pasai pa . so , line internet jadi mangsa . haha . genite :)

Apa yang penting ? KERJASAMA ~


okey , ni kira entry berani mati la kalau ada ex-classmates aku yang baca . tapi , aku tulis apa yang aku rasa . harap korang faham ekk ?

iter dia camni , kami berpakat nak buat reunion . okey , pada 17/11/2013 hari tu kami berkumpul di rumah Ipah untuk berbincang pasal ni . memang la tak ajak ramai pun . kami panggil yang mana dekat je . ye laa , nanti kesian pulak . tapi kalau dia orang nak datang jugak walaupun jauh pun takpe .

bincang punya bincang , kami berpakat nak buat pada hari selasa iaitu semalam . kami dah berpakat nak buat kat challet pakcik syahirah . okei , semua orang bersetuju . dan tiga orang ah long yang ditugaskan iaitu aidil , ayie dan hakim telah pergi dari rumah ke rumah setiap sorang semata-mata nak kutip duit . kami berpakat nak ambik 10ringgit sorang je . 

lepas tu , si I cakap kalau hujan macam mana nak bakar ayam . kan ? tapi syahirah kata ada je tempat teduh . boleh jelah nak membakar kat situ . okei , masalah settle :) tapi tak jugakk . pastu ramai pulak yang cakap susah nak pergi . takde transport . ye lah kan , kami baru 15 tahun . budak lelaki dia cakap senang la , sebab mereka boleh je pergi naik motor . habis tu , kaum hawa macam mana ? 

si A pun offer nak buat kat rumah dia . si I tak setuju . gaduh punya gaduh . and reunion ni hampir tak jadi . see ? honestly , aku pun tak setuju jugak buat kat rumah si A . tapi , tak boleh la pentingkan diri sendiri kan . kesian pulak yang tak dapat pergi tu . so , aku pun ikut je la . I ni dia tak puas hati dengan A . pastu dok ngadu2 kat aku . aku cakap baik2 dia taknak dengar . aku pu hangin laa , aku punya baik nak nasihat dia , dia nak marah kat aku pulakk . apa kes ? believe it or not , aku cakap terus terang kat I yang dia la pemusnah reunion ni . yelahh kan , ni nak ambik balik duit budak lelaki yang dah bayar and nak bagi balik . gila ! I cakap dia nak buat reunion untuk budak lelaki je . budak perempuan handle lah sendiri . dia taknak kisah . what the ?? geram siot aku . dua2 taknak mengalah . aku nasihat dua2 taknak dengar . baguslah ! 

and i asked A to tell me what had happened between she and I . and she told me the whole story . pastu aku mesej I and try cakap elok2 dengan dia . malam tu , A mesej aku dan cakap akhirnya I setuju . akhirnya :) fuhh , legaa ~ tapi tarikh pulak ubah . buat pada 30/11/2013 . kira settle laa .

and ada lagi la yang tak puas hati . tapi tak payah cite lah . A ajak aku pergi rumah dia esok . tolong2 pergi kupas bawang , tolong siang ayam , nak perap lagi . pastu aku okey la . and bila aku ajak la sorang dua lagi pergi tolong , semua bagi alasan . alasan yang paling aku tak boleh terima , malu . malu apa kejadahnya ??!! nanti kat reunion jumpa jugak kan ? so ? sebelum ni sibuk je sumua orang mesej aku suruh buat reunion . bila nak buat , semua senyap . lepas tangan . takde kerjasama langsung !

aku pun ada jugak urusan yang aku kena buat . tak boleh la nak biarkan aku sorang je handle . A pun sama . dah naseb baik dia nak tolong urus pasal ayam semua . takkan  orang lain dah taknak tolong ? aku tahu la korang busy , tapi tolonglahhh . aku bukan nak merungut , tapi korang yang paksa aku untuk buat entry nihh . aku tahu korang takkan baca sebab korang semua tak tahu pun aku ada blog .

kalau la korang terbaca ni , sorry okey :D 

20 fakta unik tentang tubuh manusia :)



masa aku tengah godek2 encik google tadi , aku terjumpa la satu entri ni . pasal manusia . and for me it is intresting . so , why not aku share dengan bloggers sekalian kan ? mungkin ada yang dah tahu , tapi bialah aku nak share jugakk ;P

1. Setiap satu jam miliar sel di dalam tubuh harus diganti.
2. Mata manusia bisa membedakan 500 warna abu-abu.
3. Tulang paha manusia lebih kuat dari beton.
4. Hati manusia mampu menciptakan tekanan yang cukup untuk menyemprotkan darah sejauh 30 kaki (9 m).
5. Mata kita selalu berukuran sama sejak lahir, tapi hidung dan telinga kita tidak pernah berhenti tumbuh.
6. Batuk rata-rata yang keluar dari mulut kita berkecepatan 60 mil (96,5 km) per jam.
7. Janggut adalah bulu yang tumbuhnya paling cepat pada manusia. Jika pria rata-rata tidak pernah memangkas janggutnya, maka hal ini akan membuatnya tumbuh hingga hampir 30 kaki dalam hidup.
8. Mata bayi tidak menghasilkan air mata sampai si bayi berumur sekitar enam atau delapan minggu.
9. Setiap orang memiliki bentuk lidah yang berbeda.
10. Bersin dapat melampaui kecepatan 100 m/jam.
11. Sel-sel mati dalam tubuh kita akhirnya dibawa ke ginjal untuk eksresi.
12. Senyum adalah ekspresi wajah yang paling sering digunakan. Senyum dapat dilakukan di mana saja dari 5 hingga 53 pasang otot wajah.
13. Satu dari 20 orang memiliki tulang rusuk lebih.
14. Orang-orang dengan kulit gelap tidak akan mengkerut secepat orang dengan kulit terang.
15. Darah manusia melalui perjalanan 60.000 (96.540 km) per hari pada perjalanan melalui tubuh.
16. 85% dari populasi dapat menekuk lidah mereka ke dalam sebuah tabung.
17. Dibutuhkan tujuh detik untuk makanan pergi dari mulut ke lambung melalui kerongkongan.
18. Hati wanita berdetak lebih cepat daripada laki-laki.
19. Dalam satu hari, jantung kita berdenyut 100.000 kal1.
20. Rambut terbuat dari bahan yang sama seperti kuku.





Kami mahu ke bulan :)


Heyy , tengok title kat atas . gempakk tak ? *proud . hahaha . Dengan bangganya saya mengumumkan bahawa saya , Wan Nuraliah Ameerah bt Wan Basri bersama classmate saya , Suzana bt Mat Yasin akan ke bulan pada malam ini . hahah . percaya ? kalau percaya sila tepuk tangan kuat2 sekarang jugakk . hahah .

ni bukti :))
nak ikut ? tak boleyy . sue tak bagii . dia cakap nanti tak muatt . hekhekhek . eh eh kejap , lupa nak kenalkan sue .

she is Suzana . comeyy ? kawan saya memang comeyy *proud

sue dah mintak kebenaran dari 'mem besar' . dan alhamdulillah 'mem besar' luluskan . haha . sue dan 'mem besar' memang 'kacik' . haha . *okeyy , aku melalut .

p/s : ini hanyalah angan2 mat jenin saje . tolong jangan kutuk okeyy ;) Haikal hakimi kata "tingginya harapan dia" . haha . haruslahh ~ saya kreditkan post ni kepada Suzana :) thanx for making me smile ;D sayang kamoo :*



Orang lain pun ada hati jugak :/


heyy , aku mintak maaf sebab aku tahu apa yang aku cerita tu buat kau sakit hati . aku tak tahu pulak yang kau langsung tanak tahu pasal dia . aku repeat , AKU TAK TAHU ! orang lain pun ada hati kott . bukan kau sorang je . aku tak kesah kau nak marah aku sebab aku tahu memang salah aku . salah aku la kan sebab aku cerita pasal dia dekat kau .

kau nak marah pun marahlah . tapi agak2 la . bahasa kau kasar gile kot . sumpahh , aku terasa sangat dengan kau . kau boleh je guna bahasa yang sopan sikit . kau memang dah banyak kali dah marah aku . tapi aku tak kesah sebab aku tahu kau macam mana . kau marah aku pun bukan marah sangat . tapi malam tu , bahasa memang kasar sangat . 

dan aku terasa sangat2 dengan kau . bila aku cakap aku mintak maaf , kau buat tak tahu je . pastu kau ungkit balik salah aku tu . habis tu kau nak aku buat macam mana lagi ? kau nak aku hantuk kepala kau dengan besi supaya kau boleh lupa balik apa yang aku cerita . kau pun satu . kau dengar je aku cerita samapai la habis . kenapa kau tak tahan masa aku nak start cerita lagi ?

okeyy , kalau kau baca apa yang aku tulis ni , aku nak kau tahu yang aku sayang kau . kau kawan aku . takkan hanya sebab perkara macam tu aku nak benci kau . walau hati aku tersa sangat2 dengan apa yang kau kata , tapi takpe . aku faham kau ;') kau pun selalu jugak tolong aku . terutama sekali time aku takdak kredit . hehe . kau la share kat aku :D thanks bro ;)



Good Luck untuk SPM's candidates ;-)

Assalamualaikum

hai semua ? sihat takk ? dah mandi ? dah solat maghrib ? yang mana belum solat tu solat lah ek ? solatlah kamu sebelum kamu disolatkan :) okeyy , sebenarnya malam ni aku takde idea nak tulis pasal apa . pastu aku teringat yang budak form 5 sekolah aku ada bagitahu yang hari ni dah nak kena pegi asrama balik . why so early ? kan cuti sampai hari selasa , hari ni baru hari sabtu . jeng jeng jeng . sebabnya ada kelas tambahan laa . kan hari rabu ni dah SPM . ngaaa ~ aku pulak yang ngeri masa taip tiga huruf tu .

okayy , entry aku malam ni khas untuk kakak-kakak dan abang-abang yang akan menduduki peperiksaan SPM pada 6 november ni . good luck eh ? buat yang terbaikk . kasi gegar satu Malaysia dengan rezad korang pada tahun depan . dan harap2 rezad PMR pada hujung tahun ni pun gempakk jugakk :)

apa yang cikgu2 selalu pesan pada student2 yang akan menghadapi exam adalah ; "kalau tak boleh jawab soalan tu , skip dulu . pegi pada soalan yang lain . jangan bazirkan masa . nanti bila dah siap semua , barulah tengok balik soalan yang skip tadi . cuba ingat balik apa yang cikgu ajar ." mesti cikgu korang pun ada pesan macam tu jugak kan ? cuma mungkin ayat je yang berbeza . but , the main point of the advise is , kalau tak dapat jawab sesuatu soalan , skip dulu . nanti tak sempat nak jawab soalan yang lain :) peace ^^v

sekali lagi , buat yang terbaik . harap2 kakak2 dan abang2 dapat semua A bagi subjek yang korang ambikk . buat kak jihah , kak ain dan mirah , wat ssedak deh ? hari tu sep ur doa kopre maso PMR , ni ore plop doa k sep ur ;)



La taqof wa la tahzan , innallaha ma'ana ;-)

Mampuss akuu @,@

Assalamualaikum ,

mampus aku ! habis laa . adik aku dah tahu dahh . dah la mulut dia tak reti nak senyap . naya je kalau dia pegi bukak apa yang dia baca dalam buku aku . sebelum ni dia buat senyap jee . aku sendiri tak tahu yang dia dah baca buku aku . dah la buku tu ada 1001 rahsia aku walaupun tu bukan diari .

alkisahnya macam ni , dia dengki tengok aku asyik berblog . so dia suruh aku tolong buatkan blog untuk dia . aku rasa nak gelak pun ada . budak darjah tiga dah nak ada blog ? entah apa2 entah yang dia nak tulis . so aku cakaplah taknak . lagipun dia takde benda yang nak ditulis . pastu dia cakap dia nak tulis la apa2 pun . aku cakap la malas , lagipun bukan senang nak edit pulakk . dia cakap , aku kan ade . ewah2 , ingat aku ni handal sangat ke bab2 hias blog ni ? ni pun dah pening kepala nak ngedit . sebab tu aku pakai blogskin je :p

lepas solat maghrib tadi , dia datang dekat aku yang tengah berfacebook . pastu dia suruh aku buatkan dia blog . adoiyyaa -_- aku cakap la bukan senang nak buat blog ni . dia kena ikut step la bla bla bla . pastu dia suruh aku ajar dia , biar dia buat sendiri . ehh , bajet pandai je budak ni . aku cakap la , adik bukan reti pun nak tulis2 apa bagai . pastu dia cakap , ajarlahh . dia mula lah nak berhujah , tapi aku tak layan . last2 dia dah nak pergi kat mama aku . tengah2 dia jalan tu , dia pun sebut2 nama yang dia jumpa dalam buku aku tuh . aiiyaaa , terkejut wehh . takut pun ada . dah la mama aku kenal nama yang dia jumpa tuh . ni kes naya ni . so aku panggil dia datang pada aku . dia taknak pada mulanya . tapi last2 dia atang jugak . pastu aku tanay la mana dia jumpa nama tu ? dia cakap la dia jumpa buku aku masa dia masuk dalam bilik aku . aku pun nak la jugak cover tekejut aku tu . pastu aku marah dia . aku cakap nape pandai2 je buka buku orang ? pastu dia cakap yang dia terjumpa buku tu .adoii -_-mampus aku .

aku bagi warning kat dia jangan pandai2 nak sebut2 nama tu . dia cakap , kalau aku buatkan dia blog , dia takkan bagitau sape2 . sekali aku nak ugut dia , aku pulak yang diugut . dengan terpaksanya aku cakap la okeyy . dia suruh aku buat sekarang jugak sebenarnya . tapi aku kelentong dia . aku cakap yang line tak laju . tak boleh buat lagi . nanti dia ambik masa yang lama . dia paksa jugak , aku cakap la itu ini itu ini itu ini bla bla bla . dah dia pergi dahh . fuhh , legaa :)

walaupun macam tuu , aku tetap runsing . macam mana kalau dia bagi tau mam aku ? noo !! kalau bagi tau kakak2 aku tu boleh la jugak nak telan , tapi kalau bagi tau mama aku , mampus ! dah la mama aku kenal sangat2 dengan nama tuu . and , aku harap jugak yang mama aku tak dengar masa asik aku sebut nama tu tadi . i do really hope so . kalau la aku ada kuasa magik , nak je aku buat yang adik aku lupa pasal nama tuu . scary maaa ;o aduhai adikk , jangan la seksa kakakmu ini ;'(

Easy Peasy Giveaway by FD part 2


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Set Shawl Cinta Jannah x 2, Dress x 2, Inner Magic + shawl x 3, Topup RM30 x 1, Topup RM10 x 1, Topup RM5 x 1, Novel Love You Mr. Arrogant x 1, Button Badge Blogger x 6, Inner Bawal x 3, Miniature Watch x 1, Doodle x 1, dan Coklat Oreo x 1.

Easy Peasy Giveaway dianjurkan oleh Fatin Diana dan disponsor oleh Fatin Diana, Liliy Scarf, Blog Ieta, Daily Dress, Rubiey Scarf, LAC Touch Boutique, Miniature watch Malaysian Seller, Afifah Anuar, KAMI Banner Design, dan Chocolate A M.

Tamat 8 Nov 13, 10 malam


  • Set Shawl Cinta Jannah Inner 
  • Magic + Shawl 
  • Miniature Watch

I'm back :))))

Assalamualaikum :)
akhirnya , setelah berbulan bulan aku tinggalkan belog bushuk2 ni kesepian seorang diri , kini aku kembali . cheewahh ayat . hahah .

sekarang ni aku free ! free se-free-free nya .kan pmr dah habes . aku dah jadi penganggur terhormat dah kat rumah ni sekarang . kerja ku sekarang , baca novel , online , tido , makan , tengok tv . see ?takde kerja berfaedah pun kann ?
Alhamdulillah , pmr dah habess :) soalan boleh tahan menyengat jugak laa . huii , harap2 rezad okey . aminn . pada 28 oktober yang lalu , skrip jawapan kami telah mulai diperiksa . ustazah aku pesan , banyakkan solat hajat . selalu minta doa dengan Allah .

2 hari yang lepas abah aku baru keluar dari hospital . dia kena serangan janjtung . aku pun terkejut jugak . sebelum ni dia tak pernah ada penyankit jantung . ni je baru ada . lama jugak la abah aku duduk dalam wad . and aku setuju sangat lah dengan tajuk entry kakak aku : Abah sakit , mama penat , kami berdikari . memang punn . mama pun mesti penat sebab jaga abah kat hospital . walaupun mama tak cakap , tapi aku tahu sebenatnya dia penat . tindur pun tidur atas kerusi je . pastu dah la tiap2 malam ada je orang mati kat wad tu .

act , banyak sanagt yang akyu nak cerita . tapi aku tak larat nak tulis panjang2 . pagi tadi peri hantar kakak aku kat airport. dia balik semata-mata nak tengok abah  aku laa . hari ni baru nak pergi balik kat sarawak tuu . lepas hantar kakak aku , pergi pulak ambik abang aku yang baru balik dari nilai kat tesco . pastu barulah boleh balik rumahh . fuhh --' penah seyhh . okey , nanti aku update lagi . bubye :)

Bila makan YOSS , saya terus ingat kat awak .

Assalamualikum ,

adudu , title kat atas mcam jiwang karat kan ? haha . tapi siyes la . setelah sekian lam aku tak makan biskut YOSS , aku terus ingat kat dia . rindu sangatt . dah hampir 2 tahun lebih tak jumpa dia . kenapa aku rindu dia bila ku makan YOSS ? sebabnya dia suka sangat makan YOSS dulu . dia pernah kasi aku biskut YOSS dia . haha . sweet tak ?? so sweeet . that's why la ku teringat gile2 kat dia masa aku makan YOSS tadi . nak dia ! nak dia ! *gedik loh* haha .

I Miss You #LikeOrangGilak !


aku rindu kau ! kau tahu takk ? tiap2 hari aku tunggu kau text aku . tapi sia2 je sebab kau langsung tak text aku . aku harap kau still ingat aku lagi walaupon dah 2 tahun lbih kita tak jumpa :')

p/s : patotnya aku masukkan gambar aku pegang biskut yoss dalam entri ni . tapi disebabkan memori card aku buat hal , niatku itu tidak kesampaian . sedeh~ ;(

p/s 2 : sori jiwang siket malam ni . huhu , jarang aku nak tulis entri macam ni . XP

Gelak Sakan ~



Assalamualaikum ,

sila baca gambar di atas . hahaha . suko selok aku baco brito lek atah . haha . kalau orang kelantan mesti faham kan ? maen dekcak ambak , rumkah pokok ,gurau bewak . buahahaha .

meh nak translate :

Machang : seorang budak dilaporkan koma akibat terjatuh di tempat taman permainan . mengikut keterangan saksi iaitu Junuh Rabik : mula2 budak itu amat asyik sekali bermain di taman itu . ada yang bermain kejar2 , ada yang berlari , ada yang bermain jongkang jongket , ada yang bermain gelongsor , ada yang bermain bola katak dan tak ketinggalan jugak ada yang memanjat pokok sambil dia duduk di dahan yang lembut itu . mangsa iaitu Mat ketika itu dia sedang asyik sangat bermain dan bergurau biawak (bergurau secara berlebih-lebihan) dengan kawan-kawannya. diorang ingatkan main saje2 je , tak sangka pulak yang mat ni bergurau biawak . kawan mat melemparkan mat tanah kor (tanah yang keras) hingga darah membuak-buak di kepala Mat . Mat tidak sedarkan diri kini dirawat di HKB . sekian laporan Machang Kelantan .. sekian ~

hehe , yang lawaknya adalah pemberita tu cuba men_standart_kan bahasa kelantan . macam2 bunyi jadi . bergurau bewak lah , ndoii lah , darah belecan lah . haha . tu je yang aku nak kongsikan sebelum aku balik ke asrama petang nih . bubye !

A Day At Home Is Not Enough

Assalamualaikum ,

petang ni dah kena masuk asrama balik dah . tanak ! tanak ! esok ada sekolah ganti . so boleh balik satu hari je . petang semalam balik petang ni dah kena pegi asrama balik . yang tak balik pon ada . dah la balik satu hari je , mama pulak demam . kesian mama . abah la yang ambik tugas memasak untuk makan tengah hari . dan aku sebagai anak perempuan yang bertangunggajawab ,*ayat x bleh blah!* meonjadi pembantu abah di dapur . hoho .

pagi tadi baru aku cuci semua baju yang aku bawak balik . hoho , teruk kan ? bila dah kering , aku iron lah . pastu bawak pegi asrama . aku bawak balik satu beg je , tu pon beg sekolah . tak kuasa nak bawak balik beg banyak2 . kalau balik satu minggu okey gak , tapi satu hari je .

walaupun satu hari , aku puas balik kali ni . sebabnya ? makanan yang dah lama aku nak makan akhirnya tercapai jugak . nak harap mak cik dewan makan serves makanan ni jangan mimpi lah . dah lama tak makan , tup2 balik ni boleh jugak makan .

~chicken chop - tercapai
~ais krim magnum chocolate brownie - tercapai

tak sangka betol boleh makan dua benda tu . huhu . epy seyh . gtg . aku nok g makey nasik dulu . bubye ! ;)

ALLAH Maha Mengetahui

Assalamualaikum .

2nd entry foe this night !! hehe

memang tidak dinafikan , kadang2 bila kita ada problem , kita akan terus down . aku pon macam tu lah . tambah2 lagi aku ni jenis yang susah nak share something dengan sape2 . so aku pendamkan je .

okey , bermula dengan hari ahad sampai lah hari rabu aku menduduki ujian pkbs 1 . soalan memang susah . dah hari ni hari khamis . ada 4 subject lagi yang aku tak tahu result . harap2 okey . bagi aku , result aku sanagatlah teruk . mathematic aku dapat 66% . sejarah 47& . sains 55% . pai 80% . arab 84% . see ? baru 2a . tu pon a cukup2 makan je . kat sekolah tadi memang aku dah nagis dah tambah2 lagi lepas tahu result 47 . memang aku lemah subjek ni . down terus lpas tahu rezad sejarah . tapi aku tahu , rezad pkbs 1 bukanlah penentu yang aku tak akan dapat 9a dalam pmr nanti . cikgu sejarah aku pon cakap macam tu . dia cakap : xpe , fakta sejarah tu tak cair lagi . masih pekat . haha .

naseb baik lah lepas tu aku tahu rezad pai dan bahasa arab . naseb baek dapat a . even a cukup2 makan , tapi aku tetap bersyukur . in shaa Allah , selagi ada masa , aku nak berusaha lagi . mungkin ALLAH dah tetapkan yang lebih baik dari ni . ALLAH lebih tahu kan ?


Bila ujian dan dugaan bertandang, jiwa mula resah. Hati pula sibuk rasa gelisah. Diri juga semakin menggelabah. Kenapa ya? Lupakah kita pada Allah?? Lupakah kita pada ganjaran Jannah?? Lupakah kita pada erti sebuah tabah?? Lupakah kita bahawa ketenangan itu ada pada Allah??

“(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram.” (Surah Al-Ra’d : 28)

Bila kita ditimpa ujian demi ujian yang bertali arus, diri mula terasa lemas. Ingin berputus asa dari bergantung harap pada-Nya. Rasa ingin mati secepat yang mungkin walaupun amalan tak setinggi gunung. Kenapa mesti rasa begitu ya? Lupakah kita bahawa Allah itu sentiasa ada bersama kita?? Lupakah kita bahawa Allah terlalu sayangkan kita??

Sa’ad bin Abi Waqqas berkata : “Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w. ; ‘Ya Rasulullah, siapakah orang yang paling berat ujian dan cubaannya?’ Nabi s.a.w. menjawab ; ‘Para Nabi, kemudian yang meniru (menyerupai) mereka. Seseorang diuji mengikut kadar agamanya. Kalau agamanya nipis (lemah) dia diuji sesuai dengan itu (ringan) dan apabila imannya kukuh diuji sesuai dengan itu (keras). Seseorang diuji terus-menerus sehingga dia berjalan di muka bumi, bersih daripada dosa-dosa.’” (Riwayat Bukhari)

Bila insan kecintaan kita seperti ibu bapa, suami isteri, anak-anak, sahabat dan para guru pergi meninggalkan kita untuk selama-lamanya, kita terus dibelenggu sedih. Kecewa berpanjangan dan muram terhadap setiap keadaan. Kenapa begitu ya? Lupakah kita pada ujian Nabi terdahulu yang lebih dahsyat lagi dugaannya?? Lupakah kita bahawa setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati?? Lupakah kita bahawa dunia ini hanya sementara??

“Hai manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu dan takutilah suatu hari yang (pada hari itu) seorang bapa tidak dapat menolong anaknya dan seorang anak tidak dapat (pula) menolong bapanya sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah adalah benar, maka janganlah sekali-kali kehidupan dunia memperdayakan kamu, dan jangan (pula) penipu (setan) memperdayakan kamu dalam (menaati) Allah.” (Surah Luqman : 33)

Di mana ketabahanmu saat dugaan menyapa jiwamu? Di mana sabarmu tika ujian melanda atmamu? Di mana kekuatanmu saat ombak derita cuba menghanyutkanmu dalam rendaman air mata semata-mata? Di mana kebergantunganmu pada Allah saat dunia mula menutup mata hatimu?

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk,” (Surah Al-Baqarah : 45)

Bila hati resah dan gelisah, ingatlah, kita punya Allah…
Bila jiwa mula bergelora dengan gundah-gulana, jangan kita lupa, Allah selalu ada…
Bila diri mula dihimpit rasa duka, ingatlah, kita ada Allah…
Bila dada terasa lemas dan sesak dengan asakan cinta dunia, ingatlah, Allah matlamat utama kita..



Jangan hanya di waktu susah kita mengingati-Nya..
Tapi, di waktu senang juga, jangan sesekali lupakan-Nya..
Susah senang diiringi dengan ingatan hanya pada-Nya..
Suka duka bersama-Nya..
Sabarlah kerana Allah..
Redalah dengan segala rencana Allah..
Syukurlah dengan segala aturan-Nya untuk kita..
Insya-Allah..
Mukmin yang kuat itu tidak ada dalam kamus hidupnya erti ‘putus asa’..!


maybe ada hikmah disebalik semua ni . seteruk mana pon result aku , aku tak boleh biarkan ke-down-an tu terus menghimpit aku . ALLAH is always with me . if at the beginning ALLAH dah kasi aku rezad yang baik , aku mesti akan leka . at least , aku akan usaha again and again supaya at the end aku boleh rasai manisnya kejayaan . 

*segala info di atas aku kreditkan ke http://wana93.wordpress.com

Aku Sayang Dan Benci Mereka

Assalamualaikum ,

nampak title ? pelik takk ? mereka ? siapa mereka ? mereka adalah kawan aku . mereka tak sedar yang mereka selalu sakitkan hati aku . mungkin bagi mereka biasa2 je . tapi aku kecewa sangat . aku stress sangat dengan diorang .

diantara mereka , ada sorang ni yang tak mengaku yang aku ni bestfriend dia . aku kecik hati jugak ,tapi aku buat derk je . dah la depan aku dia nafikan . aku sayang dia sebab dia kawan aku . tak nak lah cite panjang2 . tapi , kalau dia baca entry ni , aku harap dia faham .

chill aliah :)

Kembali ! :D

Assalamualaikum !

po kabo antum dan antunna sekalian ? sehot ko tidokk ? okey , enough aliah ! bahasa apa lah yang kau pakai ni ? haha .
KEMBALI ? apa yang kembali ? aku lahh . haha . rindu aku takk ? rindu lattew . hui perasan ! dah lama dah aku buat blog aku ni privacy . hoho . ramai yang tanya aku tak blogging lagi ke sekarang ?
oleh disebabkan beberapa faktor yang aku tak dapat elakkan , so aku buat privacy kejap . dan sekarang , aku kembali . hepi seyh ! blog aku pon dah di renovate . dah berwajah baru .

esk dah sabtu . maknanya esok aku dah kena masuk asrama . no !! aku taknak ! dah la fon aku dah kena rampas . sakit sungguh hati ni . naseb baik la fon biasa2 je . kalau yang mahal , aku nanges samapai keluar air mata darah la . taknaklah cite pasal ni , buat sakit hati je bila ingat balik sape yang lapor . okey , habis crita pasal ni . aku nak chaw dulu . nak buat latihan pai . bubye :)

KKSP !

Assalamualaikum !

KKSP ! tahu tak KKSP tu  apa ? KKSP tu adalah Kolej Kediaman Sri Perdana . senang kata asrama sekolah aku lah tu . dah dua minggu aku jadi warga KKSP . best la jugak . masa hari mula-2 aku masuk asrama , ayat yang paling femes adalah , "ehhh Aliah !! masuk asrama dohh ??" . hisyy , aisemenn , dah nampak aku ada dalam asrama tu , sah2 la aku masuk asrama . jenuh aku nak menjwabnya . kui3 .

dorm aku kat aras cempaka bilik nombor 19 . dormates aku semuanya baek2 . kak jihah , kak ain , kak mirah , kak mena , kak chek , ierah , mirah , put and my bestie , tikah . dalam dorm aku takde budak fom1 . 

kita masuk bab makanan pulakk . makanan kat dewan makan memang tak boleh lawan mama aku punya masakan la . naseb baik la boleh jugak aku telan . haha . pagi2 pon aku tak makan . aku makan masa tengah hari dan makan malam . kadang2 lepas balik stayback petang dan makan malam aku singgah la dewan makan ambik kuih2 .

overall , not bad laa . hehe , mam aku tanya , amacam , best tak dok asrama ? aku jawab best la jugak . pastu mama aku kata , dulu2 bukan main payah nak masuk asrama . kan best je . aku tayang gigi je lah . dan aku tak nangis pon . bangga seyh . haha . aku kan dah matang . *cehh* . haha , okey , gue chau duluu . ;)